Koktajl jaglany z wiśniami i cynamonem
Kolejna rzecz z kaszy jaglanej, która powstała w mojej kuchni to koktajl. Uwielbiam gęste, zawiesiste napoje, zazwyczaj ta konsystencja jest możliwa dzięki takim owocom jak banan, awokado czy mango. Tutaj żaden z tych składników nie występuje bo zrobiłam go na bazie kaszy jaglanej i to właśnie ona przyczyniła się do odpowiedniej zawiesistości. Można ją regulować według własnego gustu. Smak przełamują wisienki z korzennym aromatem. Taki koktajl jest doskonały na śniadanie. Zdrowy i smaczny:)
Składniki na 3-4 porcje:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- miód do smaku
- ok. szklanka wiśni (użyłam możonych)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok pomarańczowy ( u mnie ok. 3 szklanek)
Wiśnie rozmrozić, wrzucic do rondelka, dusić do miękkości. Gdy mają już odpowiednią konsystencję dodać miód do smaku i cynamon. Kaszę jaglaną zmiksować, dodać część soku pomarańczowego, następnei wiśnie z cynamonem (można odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji) i dalej miksować. W tym momencie koktajl jest na pewno zbyt gęsty (dla mnie był) więc miksując dalej wlewać sok regulując jego gęstość. Pod koniec dosłodzić miodem według własnych preferencji.
Na zdrowie:)