Kokosowe naleśniki z budyniem malinowym, orzechami i bitą śmietaną
Ajjj już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, prawda?!
Jak wiecie uwielbiam smak kokosowy i najchętniej to przemyciłabym go wszędzie gdzie tylko się da!
Dziś kokosowy smak ( przypominający moje ukochane rafaello ) przemyciłam do naleśników.
Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione po brzegi domowym budyniem malinowy smakują obłędnie!
Bita śmietana, prażone orzechy włoskie i soczyste maliny to taka kropka nad I, która sprawia , że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Polecam
SKŁADNIKI:
( 5 szt )
NALEŚNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* mleko kokosowe – 0,5 szkl
* mleko – 1,5 szkl
* kokos – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* duże jajko – 1 szt
* olej – 4 łyżki
* sól – 1 szczypta
NADZIENIE:
* mleko – 1 l
* mąka ziemniaczana – 4 płaskie łyżki
* maliny – 2,5 szkl
* cukier puder – 3-4 łyżki
* śmietana kremówka – 200 ml
* orzechy włoskie – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy w ciepłe miejsce.
BUDYŃ MALINOWY:
Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki.
Połowę mleka łączymy z malinami i zagotowujemy, a w drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę.
Przygotowaną mieszanką zalewamy gotujące mleko z malinami, gotujemy intensywnie mieszając, dosładzamy do smaku.
CAŁOŚĆ:
Przygotowanym budyniem nadziewamy naleśniki, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i posypujemy prażonymi orzechami.
Zajadamy!