Kokosowe krokiety z truskawkami
Ha! Po raz kolejny przekonałam się , że najlepsze pomysły na kulinarne cuda przychodzą mi albo spontanicznie , albo ciemną nocą!
Tak było i tym razem!
( Co prawda nocą powinnam raczej marzyc o czymś innym , a nie o truskawkach , ale chyba to już takie zboczenie zawodowe ;) hehehe )
Co wymyśliłam? Krokiety na słodko!
Przepyszne krokiety z soczystymi truskawkami panierowane w chrupiących płatkach kukurydzianych i aromatycznym kokosie przywodzącym na myśl egzotyczne wakacje!
Połączenie ulubionych składników w całość stworzyło fantastyczne danie , po które domownicy sięgnęli z przyjemnością!
A nawet wołali o dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
* mąka – 1 szkl
* mleko – ok. 1,5 szkl
* mleko kokosowe – 0,5 szkl
* olej rzepakowy – ok. 70 ml
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypt
NADZIENIE:
* truskawki – ok. 300 g
* cukier – do smaku
DODATKOWO:
* płatki kukurydziane – 1 szkl
* kokos – 0,5 szkl
* jajko – do panierowania
* olej rzepakowy do smażenia – ok. 200 ml
* cukier puder do posypania
* mięta + truskawki – do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Smażymy naleśniki , odkładamy w ciepłe miejsce.
NADZIENIE:
Truskawki myjemy , kroimy w drobną kostkę , zasypujemy cukrem.
CAŁOŚĆ:
Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy , mieszamy z kokosem.
Na środku naleśników układamy porcję truskawek , zamykamy boki , zwijamy w krokiety.
Panierujemy w rozbełtanym jajku , a następnie w kokosowej panierce.
Smażymy kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Aż nam się uszy trzęsą :D
Polecam!
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.
Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm.