Kokosowe i bezglutenowe ciasto z owocami lata
Pada.. to znak, że czas na ciacho!Tym razem bezglutenowe, wypełnione owocami lata.
/ przepis własny, składniki na 1 tortownicę o średnicy 22 cm/
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 120 g mąki jaglanej
- 1/2 szklanki (50 g ) cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki wody kokosowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- owoce, u mnie były to: jeżyny, maliny, śliwki, porzeczki
Olej kokosowy przekładam do rondelka i podgrzewam do momentu, aż się rozpuści.Z mąki, cukru, wiórek, oleju i proszku do pieczenia zagniatam ciasto. Będzie miało ono konsystencję kruszonki. Dolewam wodę i znów zagniatam. Powinno tworzyć grudki - tak jak kruszonka (patrz zdjęcie).Następnie myję owoce, śliwki pozbawiam pestek i kroję na mniejsze kawałki.Na tortownicę wykładam papier do pieczenia i wsypuję połowę porcji kruszonki.
Wykładam owoce i przykrywam je pozostałą częścią ciasta.Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim ciasto przez ok. 25 minut.Studzę i przekładam na talerzyki- najlepiej przy pomocy łyżki lub płaskiej szpatułki.Smacznego!
Wskazówki:Uwaga! To ciasto lubi się kruszyć.Jeśli szukasz zwartego ciasta, które nie "zgubi" swojej formy na talerzu, to niestety..ten wypiek nie spełni Twoich oczekiwań.Jeśli jednak nie masz takich ambicji, bierz przepis i pędź do kuchni:) Jest pyszne!
______________________________♥____________________________