Kokosowe ciasto z truskawkami i mango
Pyszne, aromatyczne ciasto z truskawkami i mango. Mięciutkie, puszyste i nie ma opcji, że się nie uda. Świetne do koszyka piknikowego, do zabrania na plażę, do popołudniowej kawki.
Składniki:
260 g mąki orkiszowej jasnej
150 g cukru/ksylitolu
4 jaja M
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukry waniliowego
400 g truskawek
400 g mango
Wykonanie:
- truskawki umyć, odszypułkować. Mango odkroić od pestki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi
- miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem/cukrem na biały puch, następnie cały czas miksując dodawać po 1 jajku. Na końcu na małych obrotach miksera wmieszać mąkę
- ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Na cieście rozłożyć owoce, delikatnie wciskając je do ciasta
- piec w 180`C 40-45 minut, do suchego patyczka
- przed podaniem posypać cukrem pudrem