Kokosowe ciasto z malinami (bez dodanego tłuszczu)
To chyba ten wakacyjny klimat ciągle pcha mnie w stronę kokosów i kokosowych deserów.
Tym razem ciasto, naprawdę wyjątkowe. Aromatyczne, wilgotne i wyjątkowo długo utrzymujące świeżość, a do tego przygotowane bez dodawania tłuszczu (jedyny to ten pochodzący z mleka kokosowego). Jeśli potrzebujecie jeszcze jednej zachęty, dodam, że do jego przygotowania nie potrzeba nawet używać miksera. Miska, łyżka i do dzieła!
Podane proporcje na blaszkę o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:- wiórki kokosowe - 1 szklanka
- mleko kokosowe - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 1 i 2/3 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- maliny - ok. 15 szt
- "grube" wiórki kokosowe - 3 łyżki- opcjonalnie
Wiórki kokosowe zalej mlekiem kokosowym i odstaw na 15 minut.
Dodaj do nich jajko i połącz.
Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż maliny, posyp „grubymi” wiórkami kokosowymi (lub np. płatkami migdałów). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40 minut.