Kokosowe ciasteczka z porzeczkami i nasionami konopi
Są to bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze ciasteczka. Lekko słodkie i kokosowe, delikatnie chrupiące. Całego aromatu nadają im czerwone porzeczki.
Kokosowe ciasteczka z porzeczkami i nasionami konopi
/16 ciasteczek/
30g mąki z nasion konopi
30g mąki amarantusowej
50g mąki kokosowej
90g płatków owsianych
3 łyżki miodu
5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
5 łyżek mleka roślinnego
1/2 - 2/3 szklanki czerwonych porzeczek
W misce wymieszać mąkę z nasion konopi, amarantusową, kokosową i płatki owsiane. Dodać olej kokosowy, miód i mleko roślinne. Ponownie dokładnie wymieszać łyżką, aż do uzyskania konsystencji ciasta. Wsypać porzeczki i połączyć je z masą. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby ciasteczka łatwiej się formowały.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie z ciasta formować płaskie kulki, kłaść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i na koniec spłaszczyć je. Piec je przez około 17 minut, aż będą zarumienione. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Są one bardzo kruche i delikatne od razu po upieczeniu, więc zostawiłam je na około 10 godzin, aby odpowiednio stwardniały.