Kokosowa kasza gryczana z karmelizowaną śliwką najlepsza na śniadanie

Kokosowa kasza gryczana z karmelizowaną śliwką najlepsza na śniadanie

Wegańskie i zdrowe śniadanie wprawi w dobry nastrój każdego! Oprócz tego, że jest pożywne i pyszne to bardzo zdrowe. Gosia połączyła białą kaszę gryczaną z mlekiem kokosowym, siemieniem lnianym, a delikatnej słodyczy dodaje karmelizowana śliwka!

Dobrego poranka!

Zdjęcie - Kokosowa kasza gryczana z karmelizowaną śliwką najlepsza na śniadanie | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kokosowa kasza gryczana z karmelizowaną śliwką najlepsza na śniadanie | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • Szklanka mleka kokosowego
  • Pół szklanki wody (lub więcej, żeby się nie przypalała)
  • Kilka kropli aromatu waniliowego
  • Ok. 1 łyżeczki brązowego cukru
  • Łyżka siemienia lnianego
  • Szczypta soli

Wszystkie składniki (oprócz siemienia lnianego) wrzuć do garnka i zagotuj ok. 10 minut. Następnie zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem kolejne 5 minut. W międzyczasie przygotuj śliwki.

Karmelizowane śliwki:

  • 10 śliwek węgierek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Kilka łyżek wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sok z cytryny – do smaku

W garnku wymieszaj wszystkie składniki. Gotuj na małym ok. 10 minut. Dodawaj wodę żeby śliwki się nie przypaliły. Jeśli śliwki będą kwaśne, można dodać więcej cukru – według uznania;)

Kaszę wymieszaj z siemieniem lnianym, przełóż do miski. Nałóż śliwki i  posyp prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Kategorie przepisów