Kokosowa kasza gryczana z karmelizowaną śliwką najlepsza na śniadanie
Wegańskie i zdrowe śniadanie wprawi w dobry nastrój każdego! Oprócz tego, że jest pożywne i pyszne to bardzo zdrowe. Gosia połączyła białą kaszę gryczaną z mlekiem kokosowym, siemieniem lnianym, a delikatnej słodyczy dodaje karmelizowana śliwka!
Dobrego poranka!
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (białej)
- Szklanka mleka kokosowego
- Pół szklanki wody (lub więcej, żeby się nie przypalała)
- Kilka kropli aromatu waniliowego
- Ok. 1 łyżeczki brązowego cukru
- Łyżka siemienia lnianego
- Szczypta soli
Wszystkie składniki (oprócz siemienia lnianego) wrzuć do garnka i zagotuj ok. 10 minut. Następnie zdejmij z ognia i trzymaj pod przykryciem kolejne 5 minut. W międzyczasie przygotuj śliwki.
Karmelizowane śliwki:
- 10 śliwek węgierek
- 1 łyżka brązowego cukru
- Kilka łyżek wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sok z cytryny – do smaku
W garnku wymieszaj wszystkie składniki. Gotuj na małym ok. 10 minut. Dodawaj wodę żeby śliwki się nie przypaliły. Jeśli śliwki będą kwaśne, można dodać więcej cukru – według uznania;)
Kaszę wymieszaj z siemieniem lnianym, przełóż do miski. Nałóż śliwki i posyp prażonymi pestkami dyni i słonecznika.