Kodrit kadir — arabskie ciasto czekoladowe z flanem

Kodrit kadir — arabskie ciasto czekoladowe z flanem

Kodrit kadir, znany też jako kudrit kader czy qudrat qadir (w zależności od sposobu przyjętej latynizacji) to słynny arabski deser. Mimo że popularny w tak wielu krajach Bliskiego Wschodu to zapewne o nim nie słyszeliście. Sam w zasadzie nie wiem, kiedy się o nim dowiedziałem. Zapisałem sobie tylko te dość obco brzmiące słowa w notatkach z listą przepisów do wypróbowania i zaglądając do niej ostatnio, postanowiłem w końcu przygotować to ciekawe ciasto.

Już sama nazwa deseru jest dość intrygująca kodrit kadit (arab. ‏قدرة قادر) z języka arabskiego oznacza mniej więcej coś powstałego w wyniku cudu. Odnosi się to do sposobu przygotowania ciasta i tego, jak w trakcie pieczenia poszczególne warstwy samoistnie się oddzielają. Dlatego też często nazywa się je magicznym ciastem.

Magię jednak zostawmy alchemikom i przybliżmy, co w tym wypieku jest wyjątkowego. Kodrit kadir składa się z 3 smakowitych warstw: karmelu, waniliowego flanu oraz ciasta czekoladowego aromatyzowanego cytrynową skórką. Deser wbrew pozorom jest bardzo prosty w przygotowaniu. Flan oraz ciasto czekoladowe wymagają tylko zmiksowania składników do połączenia. Trudniejszy może być nieco karmel, ale i tutaj z pewnością sobie poradzicie. Wystarczy podgrzać cukier na patelni lub w garnku na średnim ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru. Polecam użyć naczynia o sporej średnicy tak, aby warstwa cukru była jak najcieńsza. Gotowy karmel wlewamy na spód formy na babkę i czekamy chwilę, aż stężeje. Następnie wylewamy warstwę flanu i kolejno warstwę ciasta czekoladowego. Tutaj nie bójcie się, że ciasto będzie pływać we flanie — to zupełnie normalne i dopiero w takcie pieczenia oddzielą się one od siebie.

Kodrit kader pieczemy w kąpieli wodnej. Dlatego formę przekładamy do większego naczynia, którego wysokość sięga przynajmniej do połowy warstwy z flanem i wlewamy do niego wrzątek. Po upieczeniu deser należy wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Dopiero wtedy można go wyjąć z formy. Przed wyjęciem ciasta na talerz, należy je na moment zanurzyć we wrzątku, aby karmel ponownie stał się płynny. Można tutaj także się wspomóc palnikiem gazowym.

Mam nadzieję, że zaciekawił Was ten arabski deser. Kodrit kader łączy w sobie trzy pyszne warstwy i imponuje wyglądem. Dodatkowo to ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Zaskoczcie nim swoich przyjaciół i bliskich. Na pewno będą pod wrażeniem!

Zdjęcie - Kodrit kadir — arabskie ciasto czekoladowe z flanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kodrit kadir — arabskie ciasto czekoladowe z flanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kodrit kadir — arabskie ciasto czekoladowe z flanem

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

 

Składniki na Kodrit kadir:

Karmel:

  • 125 g cukru kryształ
  • 1 łyżka oleju

Flan:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g cukru
  • 480 ml mleka 3,2%
  • 40 g mleka w proszku

Ciasto czekoladowe:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g cukru
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Jak zrobić Kodrit kadir?

Karmel

  1. Do garnuszka lub patelni wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie bursztynowy karmel. W trakcie podgrzewania staraj się nie mieszać, jedynie przechylać naczynie.
  2. Gorący karmel wlej do formy na babkę o średnicy 24-26 cm i delikatnie przechylając formą, pokryj nim dokładnie spód naczynia. Odstaw na kilka minut do zgęstnienia.
  3. Boki formy ponad warstwą z karmelem posmaruj przy pomocy pędzelka odrobiną oleju.

 

Flan

  1. Wszystkie składniki na flan przełóż do kielicha blendera lub miski i zmiksuj do powstania gładkiej masy.
  2. Flan wylej na stężały karmel.

 

Ciasto czekoladowe

  1. Jajka ubij lekko trzepaczką wraz z esencją waniliową, cukrem, mlekiem oraz olejem. Następnie wsyp mąkę, kakao proszek do pieczenia i dodaj skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj.
  2. Ciasto czekoladowe wlej równomiernie na warstwę z flanem (będzie pływać, ale to normalne).

 

Pieczenie

  1. Przygotuj kąpiel wodną. Formę na babkę wstaw do drugiego naczynia, które będzie sięgać przynajmniej do połowy warstwy z flanem. Wlej do niego wrzącą wodę i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50 minut.
  2. Po upieczeniu foremkę delikatnie wyjmij z kąpieli i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
  4. Schłodzony deser włóż na minutę do naczynia z gorącą wodą (do wysokości warstwy z flanem), a następnie foremkę obróć do góry dnem i szybkim ruchem wyjmij na talerz lub paterę.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Przepis na kodrit kadir opracowałem według tej receptury.

Zdjęcie - Kodrit kadir — arabskie ciasto czekoladowe z flanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kodrit kadir — arabskie ciasto czekoladowe z flanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów