Knedle z brzoskwiniami

Miałam ochotę polecieć w kulki, więc przygotowałam ziemniaczane knedle, słodkie pyzulki. Knedle to dla mnie smak dzieciństwa i zawsze je jadałam ze śliwkami, tym razem postanowiłam zabawić się z soczystymi brzoskwiniami. W ramach atrakcji do bułki tartej proponuję przemycić trochę pistacji.

Proporcje są na wagę złota, ale knedle można przygotować na oko, bez użycia wagi, potrzeba tu jednak odwagi.

Knedle z brzoskwiniami

Ciasto:

  • kg „starych” ziemniaków
  • ok. 200 g mąki pszennej*
  • 2 jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 5 brzoskwiń

Dodatki:

  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek posiekanych pistacji
  • 4 łyżki masła
  • kwaśna śmietana
  • cukier

  1. Ziemniaki gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie. W tym czasie brzoskwinie przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem.
  2. Ostudzone puree ziemniaczane w garnku lub misce dzielimy na 4 części, jedną z nich zostawiamy pustą. Wypełniamy ją mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i solą. Krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników w zgrabną kulę.
  3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8-10 części. Każdą z nich rozpłaszczamy na placek, kładziemy na nim połówkę brzoskwini i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta ku środkowi tworząc zgrabną kulę.
  4. Tak przygotowane knedle przekładamy na oprószonej mąką tacy, przykrywamy, aby nie wyschły.
  5. Knedle gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez 5 minut lub do momentu wypłynięcia na wierzch.
  6. Na patelni rumienimy bułkę tartą z pistacjami, dodajemy masło, podsmażamy. Złocistą bułką tartą polewamy knedle.
Wskazówki

*Knedle można przygotować na oko wypełniają 1/4 masy ziemniaczanej w misce mąką.

**W podanych proporcji powstanie 8-10 knedli z brzoskwiniami i prawdopodobnie dwa razy więcej ze śliwkami. W przypadku wykorzystania śliwek można do środka przemycić trochę cukru.

Zdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Morele maślano-cynamonowe

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczona owsianka z morelami
1

Pieczona owsianka z morelami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dżem morelowy

Dżem morelowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto półkruche z morelami i bezą - bardzo szybkie!
1

Ciasto półkruche z morelami i…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Drożdżówka z morelami i kruszonką

Drożdżówka z morelami i kruszo…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Morele pod dyniowo-owsianą kruszonką

Morele pod dyniowo-owsianą kru…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z chorizo i kapustą

Gulasz z chorizo i kapustą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Frytki z młodych ziemniaków i batatów

Frytki z młodych ziemniaków i …

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Kopytka ziołowe ze szparagami
1

Kopytka ziołowe ze szparagami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące
1

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z młodych ziemniaków i krewetek

Sałatka z młodych ziemniaków i…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki w jogurcie z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy