Kminkowa marynata do karkówki z grilla

Kminkowa marynata do karkówki z grilla

Zdjęcie - Kminkowa marynata do karkówki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Grillowanie to jeden z najbardziej polecanych sposobów przygotowania mięsa. Niestety nie ten tradycyjny z rusztem, rozpałką i dymem, bo to gwarantowany rak, ale grill elektryczny lub dobra patelnia grillowa.
Dla tych co nie mają czasu na wielogodzinne grilowanie patelnia grillowa jest najlepszym rozwiązaniem.
Dla zwolenników ogrodowego grillowania ten elektryczny jest idealny. Warto zainwstować w dobry model, by służył przez długie lata.
Jak grill, to wiadomo - karkówka.
Gwarantem smaczej karkówki jest samodzielne przygotowanie marynaty. Sklepowego mięsa w gotowych marynatach raczej nie polecam. To najczęściej mięso już nie pierwszej świeżości, peklowane i pełne konserwantów.
Najlepiej wybrane przyprawy rozetrzeć w moździerzu, następnie wmasować w mięso, skropić olejem i odstawić do marynowania. Sekretem miękkiego, aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie i bogata mieszanka przypraw. Im dłużej, tym lepiej.
Dzisiejsza mieszanka pachnie obłędnie, a mięso jest soczyste, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Polecam!

Zdjęcie - Kminkowa marynata do karkówki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na 4 porcje:
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki nasion kminku
1 łyżeczka nasion czarnego pieprzu
1 łyżeczka ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulatu czosnkowego
1 łyżeczka suszonego majeranku
4 kotlety z karkówki

Wykonanie:

  • nasina kminku, czarny pieprz, sól i cukier rozetrzeć w moździerzu. Dodać paprykę, czosnek i majeranek i rozetrzeć ponownie na drobny proszek
  • mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikem. Pokroić w 1-1,5 cm plastry
  • mięso rozbić i nakłuć specjalnym nakłuwaczem do mięsa. Pozwoli skruszyć mięso, przez co lepiej wchłonie wszystkie przyprawy. Skropić mięso olejem i ułożyć w ceramicznym naczyniu lub w woreczku strunowym. Nie uzywamy metalowej miski. Odłożyć do marynaty na 30 minut do 48 godzin. Im dłużej, tym lepiej
  • mięso ułożyć na rozgrzanej płycie grilla i opiekać po kilka minut z każdej strony
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Super smakuje z perskim ogórkami, jogurtem i miętą (przepis tutaj) lub tzatzikami (przepis tutaj) i np. sałatką ziemniaczaną z cukinią (przepis tutaj)

SMACZNEGO !

Kategorie przepisów