Kluski z makiem i olejem lnianym

Kluski z makiem i olejem lnianym
Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski z makiem i olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g bakalii (orzechy, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • 150 g maku
  • 60-90 ml miodu
  • ok. 20 muszli makaronowych
  • 1-2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
Przygotowanie

Mak zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Dobrze odcedzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach.


Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Muszle delikatnie odcedzić, odłożyć do całkowitego ostygnięcia.


Mak wymieszać z posiekanymi bakaliami, miodem i olejem lnianym. Masą makową wypełnić muszle makaronowe.


Porada:

Przy natłoku świątecznych przygotowań warto ułatwić sobie pracę, wykorzystując mak mielony. Zalewa się go tylko wrzątkiem, a gdy wystygnie, dokładnie odsącza. 



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów