Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką

Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką

Są takie chwile, kiedy zwykły dzień potrafi nabrać zupełnie innego charakteru dzięki jednemu, wyjątkowemu posiłkowi. Ja taką chwilę przeżyłam w naszej ulubionej palarni kawy, do której często zaglądamy z mężem na pyszną kawę i coś dobrego do jedzenia. Pewnego dnia zamówiłam dla siebie karkówkę z pieczonymi ziemniaczkami, a mąż kluski leniwe z jogurtowym sosem waniliowym, chrupiącą kruszonką i świeżymi truskawkami. Danie wyglądało tak pięknie, że od razu zwróciło moją uwagę, a kiedy spróbowałam kawałek od męża, wiedziałam, że koniecznie będę chciała odtworzyć je w domu 🙂

Przyznam, że kluski leniwe kojarzyły mi się głównie z dzieciństwem i dość prostym podaniem w postaci dodatku jedynie cukru i roztopionego masła. Tymczasem tutaj zostały podane jak elegancki deser, gdzie kremowy sos waniliowy otulał miękkie kluski, całość była posypana pokruszoną bezą, a owoce dodawały świeżości i koloru.

Kiedy zrobiłam te kluski w domu, mój syn od razu stwierdził, że to idealna propozycja na słodki obiad i że fajnie byłoby gdybym robiła go częściej. Porcja klusek wystarcza spokojnie dla 3 osobowej rodziny, a sosu i kruszonki zostaje nawet trochę więcej. Kruszonkę można zamknąć do pojemniczka i wykorzystać w kolejnych dniach do innych dań, jak choćby dodatek do lodów. Przyznam szczerze, że dla mnie okazała się ona tak smaczna, że musiałam się pilnować, żeby nie wyjeść jej całej prosto z patelni 😉

Do klusek podałam świeże maliny i dodatkowo frużelinę wiśniową, której nie ma na zdjęciu. To zestawienie wyszło rewelacyjnie, ponieważ kwaśne owoce świetnie przełamały słodycz sosu i kruszonki, a całość była pełna harmonii. Moi chłopcy byli zachwyceni takim obiadem, a ja czułam ogromną satysfakcję, że udało mi się „przenieść” do domu smak, który tak bardzo ujął nas w kawiarni.

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką:

(na 3 porcje)

Kluski:

  • 500 g twarogu półtłustego (typu krajanka)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki cukru (do smaku)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • ok. 5–7 łyżek mąki pszennej (plus odrobina do podsypania)

Kruszonka:

  • 50 g masła, mocno schłodzonego – polecam przełożyć choćby na 20 minut z lodówki do zamrażarki
  • 50 g cukru drobnego do wypieków
  • 75 g mąki pszennej

Sos waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 4-5 żółtek
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 proteinowy pudding waniliowy

Dodatkowo:

  • maliny, truskawki lub borówki

frużelina wiśniowa:

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką – wykonanie:

Kluski leniwe: Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Twaróg kruszymy lub rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy cukier, szczyptę soli oraz rozbełtane jajka. Stopniowo dosypujemy mąkę i zagniatamy miękkie, nieklejące się ciasto (ja dałam 5 łyżek mąki i to okazała się wystarczająca ilość, ale wiele może zależeć od samego twarogu oraz wielkości jajek).

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na lekko oprószony mąką blat wykładamy połowę ciasta twarogowego i formujemy wałek. Nacinamy go nożem na ukośne kawałki.

W ten sam sposób szykujemy pozostałe kluski.

Gotowanie klusek: Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.

Wrzucamy kluski partiami i gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze ok. 1 minutę.

Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Kruszonka: Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do miski dajemy mąkę, cukier oraz mocno schłodzone masło. Składniki rozcieramy między palcami, aż do połączenia.

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy otrzymane „ciasto” i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając, aż do uzyskania złocistej, chrupiącej kruszonki.

Uwaga! na samym początku masa zacznie się „roztapiać” pod wpływem ciepła patelni i może nie wyglądać to zbyt korzystnie, ale podczas dalszego podgrzewania zacznie się rumienić i nabierze odpowiedniej konsystencji.

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruszonkę często mieszamy, pilnując tym samym, by się nie przypaliła (na początek przyda się drewniana łopatka, a potem można potrząsać samą patelnią).

Sos waniliowy: Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ziarenka z laski wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika.

Jeśli nie mamy laski wanilii można po zdjęciu z palnika dodać do mleka ekstrakt waniliowy. Odstawiamy na kilka minut, do przestudzenia.

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żółtka łączymy z cukrem i miksujemy na jasną i puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy.

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do masy żółtkowej wlewamy kilka łyżek ciepłego (nie gorącego!) mleka i mieszamy. Następnie łączymy z pozostałym mlekiem. Podgrzewamy na malutkim ogniu, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Nie doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.

Uwaga! Mleko nie może być gorące, by z żółtek nie zrobiła się „jajecznica”.

Przygotowanie sosu może zająć sporo czasu, ponieważ robimy go na malutkim ogniu. Żółtka powinny się powoli ściąć pod wpływem ciepła, wówczas zagęszczą sos.

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja połowę przestudzonego sosu połączyłam dodatkowo z puddingiem waniliowym i wykorzystałam do dania tylko tę część.

 

 

Podanie:

Na talerz wykładamy porcję sosu waniliowego. Na sos dajemy kluski. Posypujemy je obficie kruszonką. Dokładamy owoce (świeże lub frużelinę wiśniową – wiśnie podgrzewamy wraz z cukrem. Na koniec dokładamy mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotujemy do zgęstnienia).

Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kluski leniwe z sosem waniliowym i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów