Klasyczne, włoskie tiramisu – najlepszy przepis!
Dziś, nawiązując do ostatniej serii włoskich wpisów ( które możecie zobaczyć TU! ), zabieram Was właśnie do Włoch.
Tiramisu to włoski deser.
Jeden z tych deserów, którymi rozkochałam w sobie Łukasza.
Proste, najlepszej jakości składniki zawsze się obronią!
Tak jest z daniami kuchni włoskiej ( na blogu znajdziecie kilka – o TU! ) i tak właśnie jest też z deserem tiramisu.
Połączenie kremowej masy mascarpone z nasączonymi w aromatycznej kawie biszkoptami i gorzkim, dobrym kakao tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!
Koniecznie spróbujcie i Wy!
Zakochacie się!
Ps. ja przygotowałam tiramisu w szklankach.
Wy oczywiście, podwajając składniki możecie przygotować je w klasycznej, większej formie i podzielić na porcje.
Po więcej takich pysznych, szybkich inspiracji zapraszam na swojego INSTAGRAMA )
SKŁADNIKI:
* żółtka – 2 szt
* białko – 1 szt
* drobny cukier – 60 g
* mascarpone – 170 g
* biszkopty do tiramisu – 100 g
DO NASĄCZENIA:
* espresso- 150 ml po zaparzeniu
* wino Marsala – 30 ml
DO POSYPANIA:
* gorzkie kakao
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kawę zaparzamy, studzimy, przecedzamy, dodajemy Marsalę.
Wyparzamy jajka, oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek dodajemy ok. 2/3 cukru, ucieramy na puch.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru.
Żółtka łączymy z mascarpone – nie ubijamy mikserem, łączymy łyżką.
Do masy dodajemy ubite białka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Biszkopty namaczamy pojedynczo ( nie może za bardzo namoknąć! ), układamy w szklance, posypujemy kakao, nakładamy porcję kremu.
Układamy kolejną warstwę biszkoptów, kakao i kolejną warstwę kremu.
Powtarzamy do wykończenia składników.
Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!