Klasyczne, włoskie tiramisu – najlepszy przepis!

Klasyczne, włoskie tiramisu – najlepszy przepis!

Dziś, nawiązując do ostatniej serii włoskich wpisów ( które możecie zobaczyć TU! ), zabieram Was właśnie do Włoch.

Tiramisu to włoski deser.

Jeden z tych deserów, którymi rozkochałam w sobie Łukasza.

Proste, najlepszej jakości składniki zawsze się obronią!

Tak jest z daniami kuchni włoskiej ( na blogu znajdziecie kilka – o TU! ) i tak właśnie jest też z deserem tiramisu.

Połączenie kremowej masy mascarpone z nasączonymi w aromatycznej kawie biszkoptami i gorzkim, dobrym kakao tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie i Wy!

Zakochacie się!

Ps. ja przygotowałam tiramisu w szklankach.

Wy oczywiście, podwajając składniki możecie przygotować je w klasycznej, większej formie i podzielić na porcje.

Po więcej takich pysznych, szybkich inspiracji zapraszam na swojego INSTAGRAMA )

Zdjęcie - Klasyczne, włoskie tiramisu – najlepszy przepis! Klasyczne, włoskie tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* żółtka – 2 szt

* białko – 1 szt

* drobny cukier – 60 g

* mascarpone – 170 g

* biszkopty do tiramisu – 100 g

DO NASĄCZENIA:

* espresso- 150 ml po zaparzeniu

* wino Marsala – 30 ml

DO POSYPANIA:

* gorzkie kakao

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kawę zaparzamy, studzimy, przecedzamy, dodajemy Marsalę.

Wyparzamy jajka, oddzielamy żółtka od białek.

Do żółtek dodajemy ok. 2/3 cukru, ucieramy na puch.

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru.

Żółtka łączymy z mascarpone – nie ubijamy mikserem, łączymy łyżką.

Do masy dodajemy ubite białka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Biszkopty namaczamy pojedynczo ( nie może za bardzo namoknąć! ), układamy w szklance, posypujemy kakao, nakładamy porcję kremu.

Układamy kolejną warstwę biszkoptów, kakao i kolejną warstwę kremu.

Powtarzamy do wykończenia składników.

Wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcie - Klasyczne, włoskie tiramisu – najlepszy przepis! Klasyczne, włoskie tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów