Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią

Zdjęcie - Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kiszka ziemniaczana z suszonymi pomidorami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 kg dobrych mączystych ziemniaków
  • 2 metry jelit naturalnych cienkich
  • 20 dag wędzonej słoniny
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 cebule
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • ½ szklanki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • ½ szklanki suszonych pomidorów
Przygotowanie

Ziemniaki trzemy na papkę, w ten sam sposób ścieramy cebule i czosnek.


Suszone pomidory drobno kroimy i zalewamy olejem, najlepiej dzień wcześniej, aby dobrze nim nasiąkły.


Na rozgrzanej patelni wytapiamy drobno pokrojoną słoninę, dodajemy pomidory w oleju i chwilę razem smażymy. Z papki ziemniaczanej odlewamy powstały płyn, ale nie odciskamy zbyt mocno, aby kiszka nie była zbyt sucha.


Łączymy ziemniaki ze słoniną, tłuszczem i pomidorami, dodajemy pieprz i sól, wbijamy jaja i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.


Jelito wieprzowe napełniamy przygotowanym farszem do objętości ⅔, co zapobiegnie pękaniu podczas pieczenia. Końce zawiązujemy.


Gotową wypełnioną kiszkę układamy w formie do zapiekania wysmarowanej olejem, wierzch kiszki nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, aby kiszka podczas pieczenia mogła swobodnie odparowywać.


Pieczemy ok. 90 min. w temp. 190ºC. Potrawa smakuje równie dobrze podawana na gorąco, jak również jako przekąska w plastrach na zimno.


Kategorie przepisów

Podobne przepisy