Kisiel mleczny o smaku marakui

Kisiel mleczny o smaku marakui



Zdjęcie - Kisiel mleczny o smaku marakui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Pewnie znacznie prościej i szybciej byłoby ugotować taki z torebki. Ale czy smaczniej i zdrowiej? Chyba jednak nie. Wiadomo domowe zawsze jest o niebo lepsze. A w tym przypadku również zdrowsze bo wsad owocowy dodajemy do ugotowanego kisielu, którego powtórnie już nie gotujemy. Próbowałam go robić z różnymi owocami, ale najpyszniejszy, jak dla mnie, wychodzi z dodatkiem marakui. Jej owoce zawierają duże ilości witamin, żelaza, wapnia, błonnika i alkaloidów. Ma wiele zastosowań w medycynie. Pomaga między innymi w uśmierzaniu bólu, obniża ciśnienie, zmniejsza stres, działa uspokajająco, rozkurczowo i dezynfekująco. Ma kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o kwaśnym smaku i aromatycznym zapachu. Napoje z jej dodatkiem skutecznie gaszą pragnienie w upalne dni.

Zdjęcie - Kisiel mleczny o smaku marakui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marakuja doskonale się komponuje z produktami mlecznymi. Takie desery czy koktajle nie tylko są przepyszne ale także zdrowe i pożywne. Ponadto mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są niezmiernie ważne w prawidłowej diecie. Białka mleka są lekkostrawne i wpływają na lepsze przyswajanie białek roślinnych, dlatego właśnie tak korzystne jest łączenie mleka i jego przetworów z owocami lub warzywami. Mus z marakui jest dość kwaśny, każdy więc musi dostosować ilość cukru wg swojego smaku. ”
Zdjęcie - Kisiel mleczny o smaku marakui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kisiel mleczny o smaku marakui (przepis własny)
Składniki na 4 porcje:
500ml mleka
0,5 szklanki musu z marakui bez pestek
2-3 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżki skrobi kukurydzianej
wiórki z białej czekolady do dekoracji

WYKONANIE Odlać pół szklanki mleka. Wsypać do niego mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko wlać do rondelka. Dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka wlewać cienkim strumieniem, cały czas mieszając, zawartość szklanki. Ponownie zagotować. Zestawić z ognia, wlać mus z marakui i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Rozlać do pucharków. Zimny posypać wiórkami z białej czekolady.
Smacznego :)
Aronia
Przepis bierze udział w konkursie
Zdjęcie - Kisiel mleczny o smaku marakui - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów