Kimchi z marchewki
O mojej miłości do kimchi zapewne już wiecie. Ta koreańska kiszonka zdobyła moje serce i zawsze mam jej solidne zapasy w lodówce. Najczęściej przygotowuję klasyczne baechu kimchi z kapusty pekińskiej, jednakże lubię też eksperymentować z innymi warzywami. Już zresztą podałem Wam przepisy na kimchi z kalarepy czy oi-sobagi z ogórków. Tym razem przygotowałem jednak kimchi z marchewki, które również jest bardzo popularne w Korei, a jego przygotowanie szalenie proste.
Aby przygotować kimchi z marchewki, wystarczy pokroić ją w cienkie zapałki, zasypać solą i odstawić, aż zmięknie i puści sok. W międzyczasie przygotowujemy prostą pastę z płatków koreańskiego chili gochugaru, imbiru, czosnku, pora oraz sosu rybnego, który w wersji wegańskiej można zastąpić sosem sojowym. Zasoloną marchew następnie płuczemy, łączymy z pastą, pakujemy w słoik i zostawiamy do fermentacji na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. A po kolejnym tygodniu w lodówce możemy się nim już cieszyć. Takie kimchi z marchewki smakuje niczym pikantna surówka, więc z powodzeniem możecie je użyć jako dodatek do obiadu. Sam bardzo lubię również wykorzystywać je do kimchi fried rice, kanapek, bułeczek bao, bibimbapu, poké bowl, czy po prostu jako smacznej i zdrowej przekąski. Możliwości wykorzystania jest mnóstwo. 😉 Dlatego, jeśli tylko lubicie kiszonki, to gorąco je Wam polecam.
Kimchi z marchewki Ilość porcji: 1 słoik
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na kimchi z marchewki:
- 1 kg marchwi
- 1 por
- 5 ząbków czosnku
- 50 g imbiru
- 3 łyżki płatków koreańskiego chili gochugaru
- 3 łyżki sosu rybnego (lub w wersji wegańskiej sosu sojowego)
- 1 łyżka cukru (15 g)
- 2 łyżki soli, ok. 40 g (najlepiej morskiej lub niejodowanej kamiennej)
Jak zrobić kimchi z marchewki?
- Marchew umyj, obierz i pokrój na zapałki o długości ok. 5 cm. Przełóż do miski.
- Kolejno zasyp ją 2 łyżkami soli i dobrze ugnieć rękoma. Odstaw na godzinę, ugniatając ją jeszcze 2-3 razy w tym czasie.
- Gdy marchew będzie już miękka, porządnie opłucz ją kilka razy pod bieżącą wodą i lekko odciśnij.
- Przygotuj pastę. Pora pokrój na zapałki. Imbir oraz czosnek drobno posiekaj. Przełóż do osobnej miseczki. Dodaj sos rybny (lub sojowy), cukier oraz płatki gochugaru. Dokładnie wymieszaj.
- Pastę wymieszaj dokładnie z marchewką i przełóż do wyparzonego litrowego słoika. Całość dobrze dociśnij. Słoik zabezpiecz gazą lub zakręć przykrywką i odstaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (23-25°C). Każdego dnia marchew dociśnij, aby pozbyć się nadmiaru dwutlenku węgla.
- Po tym czasie słoik zakręć i wstaw na przynajmniej tydzień do lodówki. Gotowe kimchi można z powodzeniem przechowywać przez miesiąc.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square