Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi

Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi

Kimchi guk (kor. 김치국), czyli koreańska zupa z kimchi to obok miyeok guk – zupy z wodorostów, zwanej urodzinową, najpopularniejszy eintopf z tego kraju. Można ją nazwać takim koreańskim kapuśniakiem w mocno pikantnej wersji. 😉 Uwielbiam ją szczególnie zimową porą, gdyż cudownie rozgrzewa w te mroźne dni! Danie to możecie również znaleźć pod nazwą kimchi jjigae (kor. 김치찌개), które jest bardzo podobne. Jedyna różnica polega na ilości wody. Kimchi jjigae przypomina bardziej gęsty gulasz, zaś kimchi guk rzadszą zupę. Sam sposób przygotowania jest analogiczny.

Bazą zupy z kimchi, podobnie jak wielu innych przepisów, jest bulion z anchoismyeolchi yuksu (kor. 멸치육수). To takie koreańskie dashi, które również przygotowuje się z glonów kombu, jednakże zamiast katsuobushi, używa się tutaj suszonej sardeli i dodatkowo wzbogaca się jego smak o rzodkiew oraz grzyby shiitake. Przygotowanie bulionu zajmuje tylko chwilę – wzbogaca on zdecydowanie aromat dania, ale jeśli chcecie pominąć ten składnik, to zupa również się uda. Polecam jednak dodać odrobinę sosu rybnego, aby zyskać więcej smaku umami.

Głównym składnikiem zupy, jak wskazuje sama nazwa, jest oczywiście kimchi. Warto wykorzystać to zrobione samodzielnie, ale sklepowe również da radę. Ważne jest jednak, aby było dość kwaśne, więc musi to być takie, które macie w lodówce przynajmniej od miesiąca. Do kimchi guk dodaje się również mięso, zwykle wołowinę lub wieprzowinę. Najbardziej polecam łopatkę, chociaż to już zależy od osobistych preferencji. Ja tym razem wykorzystałem rostbef wołowy. Mięso kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy chwilę na oleju sezamowym. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy zupę przez przynajmniej pół godziny. Na sam koniec do garnka wędruje tofu i po chwili można się rozgrzać miseczką przepysznej koreańskiej zupy z kimchi.

PS. Ilość pasty gochujang, płatków gochugaru oraz cukru warto dostosować do własnych preferencji. Z podanych przeze mnie proporcji zupa z kimchi wychodzi pikantna, ale nie wypala kubków smakowych. Jednakże, jeśli wolicie ostrzejsze smaki, to można zwiększyć ilość. 🙂 Sam cukier ma za zadanie równoważyć pikanterię i nie warto z niego rezygnować.

Zdjęcie - Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina 

Składniki na Kimchi guk:

Bulion myeolchi yuksu:

  • 2 l wody
  • 10 suszonych anchois bez głów
  • 3 suszone grzyby shiitake
  • 3 małe kawałki glonów konbu
  • 100 g białej rzodkwi

 

Kimchi guk:

  • ok. 400 g łopatki wołowej lub wieprzowej
  • ok. 400 g kimchi (np. z tego przepisu)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka płatków gochugaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli

 

Jak wykonać Kimchi guk?

Bulion myeolchi yuksu

  1. Rzodkiew obierz i pokrój na plastry. Wrzuć do garnka z pozostałymi składnikami i zalej wodą.
  2. Bulion wstaw na średni ogień i gotuj przez około 20-25 minut od zagotowania.
  3. Po ugotowaniu przecedź przez sito.

 

Kimchi guk

  1. Mięso pokrój w cienkie plasterki (warto je uprzednio trochę przemrozić, aby łatwiej się kroiło).
  2. W garnku rozgrzej olej sezamowy i wrzuć mięso. Usmaż.
  3. Do mięsa wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Krótko podsmaż.
  4. Kimchi przesiekaj i wrzuć do garnka. Kolejno dodaj pastę gochujang, płatki gochugaru oraz cukier. Całość ponownie chwilę podsmaż.
  5. Wszystkie składniki zalej bulionem i wstaw na średni ogień. Gotuj przez co najmniej pół godziny, aż mięso będzie miękkie (w przypadku wołowiny może to zająć godzinę).
  6. Kolejno dodaj pokrojone w 5 mm plastry tofu i posiekany szczypiorek (część możesz zostawić do dekoracji). Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie przelej do miseczek, układając tofu na wierzchu.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Przepis na podstawie receptury Maangchi i Na Pałeczkach.

Zdjęcie - Kimchi guk – koreańska zupa z kimchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów