Kieszonki drobiowe faszerowane kurkami

Kieszonki drobiowe faszerowane kurkami

Zdjęcie - Kieszonki drobiowe faszerowane kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 30 minut

 

Ciepłe i mokre noce spowodowały wysyp grzybów w lasach. Moje ulubione to kurki. Dzisiaj nadziałam nimi filety z kurczaka i wyszły mi przepyszne kieszonki. Pozornie wydaje się,  że jest to czasochłonne danie ale jak już mamy farsz nadziewanie idzie szybko. Bardzo polecam.

 

Składniki

Instrukcje

Filety umyć, osuszyć, przekroić na pół - otrzymamy 4 porcje. W każdej naciąć kieszonkę.

Na patelni rozpuścić masło, dodać 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę, zeszklić, następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kosteczkę kurki. Przesmażyć. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem.

Każdą kieszonkę napełnić farszem, brzegi spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kieszonki i zrumienić z każdej strony. Następnie dodać resztę cebuli, przesmażyć, wlać wino oraz ok. 1/2 szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Po tym czasie wlać śmietankę i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Kieszonki drobiowe faszerowane kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów