Kieszonki drobiowe faszerowane kurkami
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Ciepłe i mokre noce spowodowały wysyp grzybów w lasach. Moje ulubione to kurki. Dzisiaj nadziałam nimi filety z kurczaka i wyszły mi przepyszne kieszonki. Pozornie wydaje się, że jest to czasochłonne danie ale jak już mamy farsz nadziewanie idzie szybko. Bardzo polecam.
Składniki
- filet z kurczaka - 2 szt.
- kurki - 200 g
- cebula - 1 szt.
- rozmaryn - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- śmietanka - 100 ml
- białe wino - 50 ml
- masło - 2 łyżki
- olej do smażenia - 3-4 łyżki
Instrukcje
Filety umyć, osuszyć, przekroić na pół - otrzymamy 4 porcje. W każdej naciąć kieszonkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę, zeszklić, następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kosteczkę kurki. Przesmażyć. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
Każdą kieszonkę napełnić farszem, brzegi spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć kieszonki i zrumienić z każdej strony. Następnie dodać resztę cebuli, przesmażyć, wlać wino oraz ok. 1/2 szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Po tym czasie wlać śmietankę i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)