Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" )
Nie wyobrażam sobie dłuższego wyjazdu bez zabrania ze sobą kawy. Do samochodu, do pociągu, do autobusu... no u mnie głównie - do samochodu ;)
Jeśli tak samo jak ja, bez kawy się nie ruszasz, mam dla Ciebie coś specjalnego. Tym razem zrób kawę korzenną, niezwykle aromatyczną, cudowną w smaku... ażeby ta podróż była inna, niż zwykle.
A jeśli poszukujesz fajnego kubka termicznego, zajrzyj do sklepu ROSSI.pl
Składniki:
Wykonanie:
Kawę i przyprawy wsypać do niedużego rondelka. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem około 10-12 minut - licząc czas od momentu zagotowania wody.
Kawę przelać przez bardzo gęste sito lub jeszcze lepiej - przez filtr do ekspresu przelewowego.
Wedle uznania kawę posłodzić lub dodać gorące mleko.
Tak przygotowaną kawę korzenną przelać do kubka termicznego i zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.
Kawę możecie także serwować w domu. Udekorowana bitą śmietaną stanie się wspaniałym umilaczem w czasie koleżeńskich ploteczek ;)
Jeśli tak samo jak ja, bez kawy się nie ruszasz, mam dla Ciebie coś specjalnego. Tym razem zrób kawę korzenną, niezwykle aromatyczną, cudowną w smaku... ażeby ta podróż była inna, niż zwykle.
A jeśli poszukujesz fajnego kubka termicznego, zajrzyj do sklepu ROSSI.pl
Składniki:
- 3 łyżki ulubionej kawy mielonej
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 ziarna kardamonu
- 400 ml wody
- ewentualnie mleko i cukier
Wykonanie:
Kawę i przyprawy wsypać do niedużego rondelka. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem około 10-12 minut - licząc czas od momentu zagotowania wody.
Kawę przelać przez bardzo gęste sito lub jeszcze lepiej - przez filtr do ekspresu przelewowego.
Wedle uznania kawę posłodzić lub dodać gorące mleko.
Tak przygotowaną kawę korzenną przelać do kubka termicznego i zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.
Kawę możecie także serwować w domu. Udekorowana bitą śmietaną stanie się wspaniałym umilaczem w czasie koleżeńskich ploteczek ;)