Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" )

Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" )
Nie wyobrażam sobie dłuższego wyjazdu bez zabrania ze sobą kawy. Do samochodu, do pociągu, do autobusu... no u mnie głównie - do samochodu ;)
Jeśli tak samo jak ja, bez kawy się nie ruszasz, mam dla Ciebie coś specjalnego. Tym razem zrób kawę korzenną, niezwykle aromatyczną, cudowną w smaku... ażeby ta podróż była inna, niż zwykle.

A jeśli poszukujesz fajnego kubka termicznego, zajrzyj do sklepu ROSSI.pl

Zdjęcie - Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 3 łyżki ulubionej kawy mielonej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 400 ml wody
  • ewentualnie mleko i cukier

Wykonanie:
Kawę i przyprawy wsypać do niedużego rondelka. Całość zalać wodą i gotować pod przykryciem około 10-12 minut - licząc czas od momentu zagotowania wody.
Kawę przelać przez bardzo gęste sito lub jeszcze lepiej - przez filtr do ekspresu przelewowego.

Wedle uznania kawę posłodzić lub dodać gorące mleko.

Tak przygotowaną kawę korzenną przelać do kubka termicznego i zabrać ze sobą w podróż lub do pracy.

Kawę możecie także serwować w domu. Udekorowana bitą śmietaną stanie się wspaniałym umilaczem w czasie koleżeńskich ploteczek ;)

Zdjęcie - Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kawa korzenna ( na wynos lub "na miejscu" ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów