Kaszotto z jarmużem i pieczonym kalafiorem
Wakacje upływają nam w zasadzie na bezmięsnej diecie. Oczywiście zdarzają się grille z metrami kiełbasek i stekami, na co dzień to jednak głównie pomidory, cukinia i wszystko inne zielone, jakie akurat podwinie się pod rękę ;)
Dziś zdrowo i pysznie! Kasza (drobna jęczmienna), jarmuż, pieczony kalafior (opcjonalnie też fasolka- akurat miałam trochę ugotowanej, szkoda, żeby się zmarnowała!).
Całe danie przygotowuję prawie jak klasyczne risotto- podsmażona cebulka, bulion, na koniec trochę masła i parmezanu. To jednak wersja spolszczona i szybsza!
Proporcje na ok. 3-4 porcje.
Składniki:- kalafior - 1 śrdenia sztuka
- cebula - 1 szt
- kasza jęczmienna - ok. 3/4 szklanki, perłowa
- jarmuż - 3 dorodne liście
- woda/bulion - ok. 3/4 litra
- oliwa - ok. 5 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
- parmeza - 3 łyżki, świeżo starty
- masło - 2 łyżki, zimne
- fasolka szparagowa - 1 szklanka (drobno pokrojona, opcjonalnie)
Kalafior podziel na różyczki, skrop oliwą, posól, rozłóż na blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut, aż się zarumieni.
W tym czasie na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej posiekany jarmuż (bez twardej łodyżki ze środka) oraz fasolkę (jeśli używasz świeżej- jeśli masz już ugotowaną, dodaj ją na sam koniec). Przesmaż. Dodaj kaszę, wymieszaj.
Składniki zalej ciepłym bulionem (ew. wodą), ok. 1 cm ponad powierzchnię kaszy.
Gotuj pod przykryciem, aż kasza będzie miękka.
Pod koniec zdejmij kaszę z ognia, dodaj parmezan i masło, wymieszaj, dopraw do smaku. Podawaj z upieczonym kalafiorem.