Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką

Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką

Zdjęcie - Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kasza gryczana z warzywami. Jest bakłażan, cukinia, papryka, natka pietruszki, cebula i czosnek. Przez te upały to ani gotować się bardzo nie chce, ani jeść. Dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • średni bakłażan
  • średnia cukinia
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnki
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Bakłażana myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy na sitko i mocno oprószamy solą. Odstawiamy na około 30 minut, żeby puścił sok. Następnie przelewamy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy z minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana i cukinię. Oprószamy solą i smażymy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
3. Na samym końcu dajemy ugotowaną kaszę i curry. Mieszamy, podsmażamy dwie minutki, jeśli trzeba doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów