Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką
Dzień dobry :-) Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kasza gryczana z warzywami. Jest bakłażan, cukinia, papryka, natka pietruszki, cebula i czosnek. Przez te upały to ani gotować się bardzo nie chce, ani jeść. Dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- średni bakłażan
- średnia cukinia
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnki
- 200 g kaszy gryczanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- olej rzepakowy do smażenia
1. Bakłażana myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy na sitko i mocno oprószamy solą. Odstawiamy na około 30 minut, żeby puścił sok. Następnie przelewamy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy z minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana i cukinię. Oprószamy solą i smażymy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
3. Na samym końcu dajemy ugotowaną kaszę i curry. Mieszamy, podsmażamy dwie minutki, jeśli trzeba doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego :-)