Kaszotto gryczane z kolorowymi marchewkami i z cukinią
Kasza gryczana z kolorowymi marchewkami i cukinią to szybkie i proste wegańskie danie. Polecam na lunch, obiad lub kolację.
Czas przygotowania ok. 15 minut
Ilość porcji 2
3/4 szklanki kaszy gryczanej
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżeczka soli
2 marchewki ( pomarańczowa i fioletowa)
2 łyżki oliwy z oliwek lub olej
sól i pierz do smaku
1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub listki świeżego
1 łyżka posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
2 łyżki zielonej lub czarnej soczewicy z puszki ( nie jest to składnik obowiązkowy)
Kaszę gryczaną wypłucz i ugotuj al'dente w lekko osolonej wodzie ( ok. 10 minut) z liściem laurowym i zielem. Odcedź na sitku. Marchewki obierz i pokrój obieraczką we wstążki. Cukinię umyj, przekrój na pół i posiekaj w półplasterki. Rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cukinię. Podsmaż ją krótko. Włóż marchewki, dopraw skórką z pomarańczy i tymiankiem oraz solą i pieprzem i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj kaszę, soczewicę i wymieszaj. Posyp natką.