"Kaszanka" z czarnej soczewicy i fasoli


Wegańska "kaszanka" pysznie smakuje na gorąco przypieczona na złoto. Można ją zawinąć w papier ryżowy, ale także w arkusze nori i spakować do lunchboxu wraz z jakąś ulubioną salsą. Można też smarować nią grzanki i używać jako pasty do chleba
Składniki:
czarna fasola w puszce - 240 g
czarna soczewica beluga - 1/2 szklanki
kasza gryczana niepalona - 1/2 szklanki
pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
kminek mielony - 1 łyżeczka
pieprz i sól - do smaku
papier ryżowy - 6 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek granulowany - 1/3 łyżeczki
olej do smażenia - trochę
sos sojowy - 1 łyżka
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną i czarną soczewicę gotujemy w osobnych garnkach według przepisu na opakowaniu. Jednak czarną soczewicę polecam gotować 30 minut zamiast 45 minut, tak jak producenci zalecają na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy wraz z kminkiem i pieprzem na małym ogniu, na sicie odcedzamy czarną fasolę i dodajemy do cebulki wraz z sosem sojowym, pieprzem ziołowym i granulowanym czosnkiem. Na koniec dodajemy czarną soczewicę belugę. Chwilę podsmażamy razem. Przekładamy do blendera i miksujemy. Wyjmujemy do miski i dodajemy kaszę gryczaną. Mieszamy. Papier ryżowy moczymy i kiedy zmięknie nakładamy porcję "kaszanki" na miękki papier ryżowy. Wałeczek z "kaszanki układamy na środku i zawijamy jak gołąbki. Obsmażamy na złoto na średnim ogniu. Podajemy na gorąco np. na rukoli z sałatką z kiszonego ogórka lub smarujemy pastą kromki chleba.