Kasza pęczak z pieczarkami, szpinakiem i miso
Mam dla Was przepis na kaszę pęczak ( dla bezglutenowców polecam sorgo lub kaszę quinoa czyli komosę ryżową).Danie jest szybkie w przygotowaniu.
szklanka kaszy pęczak
sól i pieprz
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego lub tamari
250 gram pieczarek
4 kulki mrożonych całych listków lub 2 garście świeżego szpinaku baby
łyżka miso
1/2 szklanki wody
natka
Pęczak dotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
Pieczarki kroimy w drobne plasterki, a cebulę w kostkę, czosnek siekamy drobno. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pieczarki szybko smażymy, dodajemy cebulę i czosnek chwilę smażymy, dodajemy rozmrożony szpinak. Szybko mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. Na koniec wlewamy wymieszane miso w pół szklanki wody razem z sosem sojowym lub tamari. Mieszamy kilka minut. Doprawiamy pieprzem. Przekładamy na talerze i posypujemy natką.