Kasza orkiszowa z warzywami
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Do grona moich ulubionych kasz dołączyła ostatnio orkiszowa. Na mojej prywatnej liście zajmuje drugie miejsce, zaraz po jaglanej. Jest tak pyszna, że mogę wyjadać ją łyżkami bez niczego. A z warzywami smakuje wybitnie. Sądzę, że takie danie z przyjemnością zjecie na kolację ale może też wystąpić do obiadu w towarzystwie mięsa. Bardzo polecam.
Składniki- kasza orkiszowa - 100 g
- cukinia - 1 szt.
- czerwona papryka - 1/2 strąka
- żółta papryka - 1/2 strąka
- pieczarki - ok. 8 małych sztuk
- cebula - 1 szt.
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- olej - 4 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę i smażyć 3 min. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć kilka minut, aż sok, który puszcżą pieczarki wyparuje. Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię. Smażyć kilka minut. Warzywa powinny być miękkie ale wciąż jędrne wtedy smakują najlepiej. Do uduszonych warzyw dodać kaszę orkiszową, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać.
Smacznego:)