Kasza jaglana z sosem bolońskim

Kasza jaglana z sosem bolońskim
Kolejny pomysł na obiad z kaszą jaglaną. Tym razem przygotowałam sos boloński z selerem naciowym, marchewką, cebulą i mielonym mięsem z udźca indyka. Potrawa bardzo prosta, osobno gotuję kaszę, osobno przygotowuję sos, a wszystko razem ląduje na talerzu. Bardzo pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny

Zdjęcie - Kasza jaglana z sosem bolońskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 400 g udźca indyka dwukrotnie zmielonego
  • 1 szkl. passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów ( w sezonie świeżych )
  • 2 mniejsze marchewki drobno pokrojone lub starte na tarce
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szkl. bulionu lub wody
  • sól i pieprz
  • oliwa
Kaszę dokładnie, płukam na sitku lodowatą wodą. Daję do garnka, dolewam dwie pełne szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. W połowie gotowania, dodaję 2 łyżeczki soli i mieszam. Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia. Na rozgrzaną oliwę daję cebulę i czosnek. Po minucie dodaję mięso. Całość smażę około 4 minuty, w czasie smażenia mięso mieszam. Dodaję bulion lub wodę, zioła i duszę mięso pod przykryciem kolejne 30 minut. Dodaję marchewkę, seler naciowy, pomidory i passatę, wszystko mieszam i nadal duszę 30 minut. Gotowy sos, doprawiam do smaku i mieszam z kaszą. Na talerzu, można posypać pietruszką lub szczypiorkiem i odrobiną świeżego selera. Smacznego

Zdjęcie - Kasza jaglana z sosem bolońskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kasza jaglana z sosem bolońskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów