Kasza jaglana z sosem bolońskim
Kolejny pomysł na obiad z kaszą jaglaną. Tym razem przygotowałam sos boloński z selerem naciowym, marchewką, cebulą i mielonym mięsem z udźca indyka. Potrawa bardzo prosta, osobno gotuję kaszę, osobno przygotowuję sos, a wszystko razem ląduje na talerzu. Bardzo pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny
Składniki
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 400 g udźca indyka dwukrotnie zmielonego
- 1 szkl. passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów ( w sezonie świeżych )
- 2 mniejsze marchewki drobno pokrojone lub starte na tarce
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 szkl. bulionu lub wody
- sól i pieprz
- oliwa