Kasza jaglana z pieczarkami i pietruszką
Myślę, że nie doceniamy pieczarek. Stawiamy je na równi z innymi grzybami, tymczasem to nie tylko smaczne, ale również zdrowe grzyby. Posiadają kwas foliowy, sporo białka, witaminę D, witaminy z grupy B i mikroelementy. Pieczarki sprawdzą się w przepisach dietetycznych, ponieważ są wyjątkowo mało kaloryczne. Najbardziej lubię pieczarki w sosie z makaronem, kaszą i ryżem. Spróbujcie podsmażyć pieczarki z cebulką i podać z jajkami w formie omletu lub jajecznicy….pycha. Dzisiaj dietetyczne pieczarki z kaszą jaglaną. Kto woli bardziej treściwe potrawy, może dodać do pieczarek podsmażony boczek, kiełbasę chorizo lub szynkę. Polecam na obiad :-)
Składniki
- 400 g małych pieczarek, umytych, obranych i podzielonych na połowę
- 5 szalotek pokrojonych na plasterki
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 200 ml. jogurtu lub śmietanki do sosów
- kilka ziaren jałowca
- po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz