Kąski rybne w szynce dojrzewającej.
W zasadzie miałam pewne trudności z finezyjnym nazwaniem tego dania. I w efekcie mi się nie udało. Jakby jednak nie było, odzwierciedla dokładnie wszystko to, czym to danie w istocie jest. Do tej pory nigdy nie przygotowywałam ryby w ten sposób. Wydawało mi się jednak, że intensywna w smaku dojrzewająca szynka świetnie uzupełni delikatną rybę i nada jej nieco wyrafinowania i charakteru. W tym celu użyłam mięsiste filety z flądry strzałozębnej, a do zawinięcia hiszpańskiej szynki jamon currado o pełnym i intensywnym wędzonym smaku. Produkuje się ją w Katalonii i poddaje dziewięciomiesięcznemu dojrzewaniu. Wy możecie użyć innej białej ryby, świetnie się sprawdzi dorsz, a szynkę zastąpić łatwiej dostępną serrano, parmeńską lub inną tego typu.
Do tak przygotowanej ryby aż prosiło się, by dodać coś zielonego i odrobinę węglowodanów. Zieleninę stanowiła więc solidna porcja jarmużu podsmażonego na odrobinie masła, a całość uzupełniły ćwiartki chrupiących ziemniaków. Wszystko to stworzyło spójny, smaczny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Ja z pewnością jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis, a Wam gorąco go polecam.
Kąski rybne w szynce dojrzewającej okazały się być wyjątkowo smaczną propozycją obiadową. Polecam je także na letnie przyjęcia w gronie rodziny i znajomych. Przygotowane na grillu smakowałyby równie dobrze. Pamiętajcie tylko, by użyć folii aluminiowej lub tacek do odizolowania od najwyższej temperatury, by szynka się nie spaliła. Byłoby jej szkoda.
Składniki:
- 500g filetów z białej ryby (dorsz, flądra itp.)
- 100g szynki dojrzewającej (jamon currado, serrano, parmeńskiej itp)
- 200g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe
- 2 łyżki oliwy
- sól
- kolorowy pieprz
- 250g jarmużu, masło
Przygotowanie krok po kroku:
- Rybę umyj, osusz i pokrój na paski. Jeśli używać mrożonej, rozmroź ją wcześniej. Kawałki ryby oprósz lekko solą i pieprzem (niezbyt mocno, szynka jest słona) i owiń plasterkami szynki.
- Pomidorki pokrój na połówki, duże w kostkę. Włóż na dno naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
- Rybę ułóż na pomidorach i lekko skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25-30 minut lub do chwili gdy ryba przestanie być szklista.
- Z jarmużu usuń grube łodyżki. Wrzuć do osolonego wrzątku z łyżeczką cukru i gotuj przez 10 minut. Następnie zahartuj go w zimnej wodzie i lekko podsmaż na maśle. Dopraw do smaku kolorowym pieprzem.
- Podaj z jarmużem i podsmażonymi ziemniakami delikatnie polane powstałym lekkim sosem.
Smacznego!