Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Kartoflanka z kurkami i boczkiem

Zdjęcie - Kartoflanka z kurkami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najprostsza z zup - kartoflanka, dzisiaj kartoflanka wykwintna, bo z dodatkiem kurek i boczku. Syta, aromatyczna i tak pyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni.

Składniki:
Zdjęcie - Kartoflanka z kurkami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

300 g kurek
2 łyżki masła ghee
4-5 ziemniaków
1 cebula
1,2 l bulionu
boczek wędzony w dowolnej ilości
zielenina - dużo
sól, pieprz
kwaśna śmietana do zabielenia

Wykonanie:

  • cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku, w której gotujesz zupę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i podsmażyć do lekkiego zrumienienia
  • w międzyczasie opłukane i odsączone z nadmiaru wody kurki podsmażyć na patelni na drugiej łyżce masła, do oparowania nadmiaru wody
  • do kartofli wlać bulion i dodać podsmażone kurki, gotować około 15 minut, do miękkości. Dosmaczyć sola i pierzem
  • zupę zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z posiekaną zieleniną


SMACZNEGO !

Zdjęcie - Kartoflanka z kurkami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów