Kartoflanka z kurkami i boczkiem
Najprostsza z zup - kartoflanka, dzisiaj kartoflanka wykwintna, bo z dodatkiem kurek i boczku. Syta, aromatyczna i tak pyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni.
Składniki:
300 g kurek
2 łyżki masła ghee
4-5 ziemniaków
1 cebula
1,2 l bulionu
boczek wędzony w dowolnej ilości
zielenina - dużo
sól, pieprz
kwaśna śmietana do zabielenia
Wykonanie:
- cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku, w której gotujesz zupę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i podsmażyć do lekkiego zrumienienia
- w międzyczasie opłukane i odsączone z nadmiaru wody kurki podsmażyć na patelni na drugiej łyżce masła, do oparowania nadmiaru wody
- do kartofli wlać bulion i dodać podsmażone kurki, gotować około 15 minut, do miękkości. Dosmaczyć sola i pierzem
- zupę zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z posiekaną zieleniną
SMACZNEGO !