Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką
Troszkę pracy nas czeka , ale nie tak dużo jak się wydaje. Najdłużej trwa gotowanie bo ok 20 min , ale warto smak niesamowity . Do tego wykończenie z prażonej cebuli i pieczarek na masełku.
Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką
1 kg ziemniaków gotowanych
1/2 kg ziemniaków surowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
20 dag pieczarek
masło 2 łyżki
prażona cebulka
mięso mielone 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
pieprz
1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę . 1/2 kg ziemniaków obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Starte ziemniaki wyciskamy przez pieluchę . Ziemniaki dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Skrobie która została po wyciśnięciu ziemniaków dodajemy do masy. Mieszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną . Solimy do smaku. Cebule kroimy podsmażamy i dodajemy do mięsa mielonego. doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , pieprzem i solą do smaku. Z masy formujemy kulki rozpłaszczamy je dajemy łyżkę mięsa i sklejamy , kulamy w rękach aby powstała kulka. Takie kulki wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Wyławiamy kartacze polewamy je pieczarkami z masełkiem i posypujemy prażoną cebulką .
Kartacze z pieczarkami i prażoną cebulką
1 kg ziemniaków gotowanych
1/2 kg ziemniaków surowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
20 dag pieczarek
masło 2 łyżki
prażona cebulka
mięso mielone 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
pieprz
1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę . 1/2 kg ziemniaków obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Starte ziemniaki wyciskamy przez pieluchę . Ziemniaki dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Skrobie która została po wyciśnięciu ziemniaków dodajemy do masy. Mieszamy , dodajemy mąkę ziemniaczaną . Solimy do smaku. Cebule kroimy podsmażamy i dodajemy do mięsa mielonego. doprawiamy wyciśniętym czosnkiem , pieprzem i solą do smaku. Z masy formujemy kulki rozpłaszczamy je dajemy łyżkę mięsa i sklejamy , kulamy w rękach aby powstała kulka. Takie kulki wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Pieczarki kroimy i smażymy na maśle. Wyławiamy kartacze polewamy je pieczarkami z masełkiem i posypujemy prażoną cebulką .