Karp zapiekany z borowikami

Karp zapiekany z borowikami

Zdjęcie - Karp zapiekany z borowikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Boże Narodzenie bez karpia nie może się obejść, przynajmniej nie u nas ;-) Najbardziej mi smakuje w każdy kolejny dzień, wyciągnięty z lodówki jako przegryzka:-) Tu podany z borowikami w wydaniu świątecznym:-)
Zdjęcie - Karp zapiekany z borowikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 nieduży karp,
  • mąka do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • borowiki ( u mnie mrożone),
  • olej,
  • masło.

Przygotowanie: Karpia przekroić wzdłuż na pół. Ściągnąć skórę i wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć leciutko na gorącym oleju. Odłożyć do odsączenia na ręczniku papierowym. Borowiki oczyszczone pokroić na kawałki, wrzucić na stopioną łyżkę masła. Chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć rybę, na wierzch posypać borowikami. Zapiekać w nagrzanym do 180 stop. C piekarniku przez około 15 minut.
Zdjęcie - Karp zapiekany z borowikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów