Karp zapiekany z borowikami
Boże Narodzenie bez karpia nie może się obejść, przynajmniej nie u nas ;-) Najbardziej mi smakuje w każdy kolejny dzień, wyciągnięty z lodówki jako przegryzka:-) Tu podany z borowikami w wydaniu świątecznym:-)
Składniki:
- 1 nieduży karp,
- mąka do panierowania,
- sól, pieprz,
- borowiki ( u mnie mrożone),
- olej,
- masło.
Przygotowanie: Karpia przekroić wzdłuż na pół. Ściągnąć skórę i wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć leciutko na gorącym oleju. Odłożyć do odsączenia na ręczniku papierowym. Borowiki oczyszczone pokroić na kawałki, wrzucić na stopioną łyżkę masła. Chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć rybę, na wierzch posypać borowikami. Zapiekać w nagrzanym do 180 stop. C piekarniku przez około 15 minut.