Karp z musem chrzanowym, makiem i migdałami
Składniki
- 4 spore filety z karpia
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
- 100 ml śmietanki 36%
- 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego ze słoiczka
- 40 g serka śmietankowego
- garść prażonych płatków migdałowych
- sól i pieprz
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie
W małym rondelku wymieszaj dokładnie śmietankę z chrzanem, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 min. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia.
Następnie wmieszaj mascarpone, ewentualnie mak, według uznania, i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na dużej patelni, na dużym ogniu, rozgrzej olej Kujawski i włóż osolone filety z karpia, skórą do dołu.
Smaż przez 3-4 min, aż skórka będzie rumiana, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 min, lub do momentu aż przestaną być surowe (sprawdź w najgrubszym miejscu filetu). Wyłóż filety na talerze wraz z musem z chrzanowym, posyp makiem i prażonymi migdałami.
Przepis pochodzi z karmelowy.pl