Karp z musem chrzanowym, makiem i migdałami

Karp z musem chrzanowym, makiem i migdałami

Zdjęcie - Karp z musem chrzanowym, makiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp z musem chrzanowym, makiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karp z musem chrzanowym, makiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 4 spore filety z karpia
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego ze słoiczka
  • 40 g serka śmietankowego
  • garść prażonych płatków migdałowych
  • sól i pieprz
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

W małym rondelku wymieszaj dokładnie śmietankę z chrzanem, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 min. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia.

 

Następnie wmieszaj mascarpone, ewentualnie mak, według uznania, i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na dużej patelni, na dużym ogniu, rozgrzej olej Kujawski i włóż osolone filety z karpia, skórą do dołu.

 

Smaż przez 3-4 min, aż skórka będzie rumiana, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 min, lub do momentu aż przestaną być surowe (sprawdź w najgrubszym miejscu filetu). Wyłóż filety na talerze wraz z musem z chrzanowym, posyp makiem i prażonymi migdałami.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów