Karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką
Dobrze doprawiony karczek z marynaty tymiankowej, kusi zapachem i smakiem. Przygotuj go na święta, lub na rodzinny obiad. Karczek jest kruchy, soczysty, dobry na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. W zeszłym roku robiłam schab pieczony w rękawie, również polecam 🙂
Składniki na karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką:
- 8 plastrów karczku
- 2 marchewki
- 2 mniejsze cebule
- 1/2 szklanki gorącej wody lub białego wina
Składniki na marynatę
- 1/2 szklanka oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 3 ząbki startego czosnku
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- łyżka suszonego tymianku
- płaska łyżka soli
Jak zrobić karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką?
Połącz składniki na marynatę, na koniec dodaj tymianek rozcierając go palcami.
Plastry karczku kolejno nacieraj marynatą, ułóż jeden na drugi i odłóż do lodówki na całą noc.
Marchewkę zetrzyj, lub pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Plastry karczku, układaj na zakładkę w naczyniu żaroodpornym, przełóż cebulą i marchewką. Na dno naczynia, nalej 1/2 szklanki gorącej wody lub białego wina. Naczynie przykryj pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej.
Całość daj do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 1 godzinę i 30 minut, aż mięso będzie miękkie i kruche. W połowie pieczenia, usuń folię i polej mięso powstałym sosem.
Podawaj do obiadu z surówkami, kluskami śląskimi, ziemniakami, kaszą 🙂
Smacznego 🙂