Karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką

Karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką

Dobrze doprawiony karczek z marynaty tymiankowej, kusi zapachem i smakiem. Przygotuj go na święta, lub na rodzinny obiad. Karczek jest kruchy, soczysty, dobry na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. W zeszłym roku robiłam schab pieczony w rękawie, również polecam 🙂

Zdjęcie - Karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką:

  • 8 plastrów karczku
  • 2 marchewki
  • 2 mniejsze cebule
  • 1/2 szklanki gorącej wody lub białego wina

Składniki na marynatę

  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 ząbki startego czosnku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • łyżka suszonego tymianku
  • płaska łyżka soli

Jak zrobić karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką?

Połącz składniki na marynatę, na koniec dodaj tymianek rozcierając go palcami.

Plastry karczku kolejno nacieraj marynatą, ułóż jeden na drugi i odłóż do lodówki na całą noc.

Marchewkę zetrzyj, lub pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka.

Plastry karczku, układaj na zakładkę w naczyniu żaroodpornym, przełóż cebulą i marchewką. Na dno naczynia, nalej 1/2 szklanki gorącej wody lub białego wina. Naczynie przykryj pokrywką lub arkuszem folii aluminiowej.

Całość daj do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 1 godzinę i 30 minut, aż mięso będzie miękkie i kruche. W połowie pieczenia, usuń folię i polej mięso powstałym sosem.

Podawaj do obiadu z surówkami, kluskami śląskimi, ziemniakami, kaszą 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Karczek pieczony w plastrach z cebulą i marchewką - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów