Kapusta z fasolą (wigilijna)

Kapusta z fasolą (wigilijna)

Moja babcia robiła taką kapustę, taka kapusta musi być zawsze na naszym wigilijnym stole, jest to chyba moja ulubiona wigilijna potrawa (no może obok barszczu z uszkami)
Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2/3 szklanki fasoli kolorowej (można użyć białej fasoli, w ostateczności można dodać 3 szklanki fasoli z puszki ale ja zawsze używam kolorowej)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
    Zdjęcie - Kapusta z fasolą (wigilijna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Fasolę ugotować do miękkości. Kapustę lekko posiekać, wrzucić do garnka dodać niewielką ilość wody (wodę trzeba uzupełniać podczas gotowania, jeśli odparuje), dodać liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i gotować, aż kapusta zmięknie. Na patelni podsmażyć cebulę na maśle, dodać mąkę i jeszcze chwilę podsmażyć, przełożyć cebulę do kapusty, zagotować, dodać odcedzoną fasolę (wodę z gotowania fasoli lepiej sobie zostawić, żeby rozrzedzić kapustę jakby wyszła nam zbyt gęsta) gotować około 5 minut, doprawić solą i pieprzem.

      Podobne wpisy Kapusta z fasolą (wigilijna)Zdjęcie - Kapusta z fasolą (wigilijna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

      Kapusta zasmażana

      Zdjęcie - Kapusta z fasolą (wigilijna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

      Czerwona kiszona kapusta

      Zdjęcie - Kapusta z fasolą (wigilijna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

      Naleśniki z kapustą

      Zdjęcie - Kapusta z fasolą (wigilijna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

      Kapuśniak

      Kategorie przepisów