Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Pyszny, wypróbowany przepis na tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej z podsmażoną cebulą, grzybami i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na wywarze z mięsa wieprzowego, na zasmażce.
Najlepszy domowy kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić.Aby kapuśniak był smaczny, należy ugotować go na świeżej lub wędzonej wieprzowinie i użyć kapusty kiszonej. Jeżeli ktoś nie lubi mięsa wieprzowego można też ugotować kapuśniak na wołowinie. Do kapuśniaku można też włożyć kiełbasę pokrojoną w talarki.
Gotowanie kapuśniaku zaczynamy od ugotowania wywaru z mięsa i włoszczyzny, dodając mniej wody niż na rosół. Do tego wlewamy do smaku kwasu kapuścianego i dodajemy kapustę kiszoną z pokrojoną cebulą i kminkiem. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody gotujemy ziemniaki. Na koniec podsmażamy cebulkę na smalcu ze skwarkami, przygotowujemy zasmażkę i wszystko razem łączymy. Warto na koniec doprawić jeszcze kapuśniak do smaku solą i pieprzem.
Oto składniki i przyprawy na kapuśniak z kiszonej kapusty:- około 300g mięsa wieprzowego z kością
- kilka kapeluszy suszonych grzybów leśnych
- porcja włoszczyzny (bez włoskiej kapusty)
- 2 cebule, posiekane (w tym 1 podsmażona na smalcu ze skwarkami)
- płaska łyżeczka kminku
- 500g kapusty kiszonej
- około 300g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- około 2 łyżki smalcu ze skwarkami
- 1-1,5 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Krok 1.
- Z włoszczyzny, mięsa i grzybów ugotować wywar - przecedzić.
- Grzyby pokroić w paseczki, mięso oddzielić od kości.
- W gotowym rosole ugotować ziemniaki (odrobinę rozgotować) - trochę rosołu można zostawić do rozprowadzenia zasmażki (powinien być wystudzony).
- Kapustę kiszoną pokroić, jeżeli jest bardzo kwaśna odcisnąć z nadmiaru soku (można przelać gorącą wodą) - dodać 1 posiekaną cebulę oraz kminek i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości, bez przykrycia.
- Na patelni stopić smalec ze skwarkami, dodać drugą posiekaną cebulę i podsmażyć na jasno złoty kolor. Następnie wsypać mąkę pszenną i zrumienić, cały czas mieszając - odstawić.
- Ugotowaną kapustę kiszoną połączyć z wywarem i ziemniakami, na powrót dodać pokrojone grzyby i mięso z rosołu (bez kości).
- Zasmażkę rozprowadzić zimną wodą lub wywarem, połączyć z kapuśniakiem i zagotować. Na koniec doprawić kapuśniak solą i pieprzem, przelać do wazy.
Mam nadzieję, że przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :)Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie :)
Miłego gotowania!