Kapuśniak na wędzonce z pomidorami
Kiedy mój Tomek prosi mnie o przygotowanie jakiejś konkretnej potrawy to staram się stanąć na wysokości zadania. Nie ma za często zachcianek, więc nie mam z tym problemów. Ostatnio zażyczył sobie... kapuśniaka. I tyle wiedziałam. Nie mam pojęcia jaką wersję tej potrawy Tomek znał z domu rodzinnego, jaki smak preferował. To było dla mnie takie małe wyzwanie. Tomek lubi kwaśne potrawy. Jego ulubione to te gdzie używam dużo cytryn bądź limonek. Kapustę kiszoną też bardzo lubi. I lubi też pomidory. Ta zupa nie mogła inaczej wyglądać! Jest kwaśna, aromatyczna z subtelnym pomidorowym smakiem. Kapuśniak na wędzonce z pomidorami, kiełbasą i ziemniakami. Oto przepis!
Składniki:
- 700 g kiszonej kapusty
- 300 g ulubionej kiełbasy
- 500 g ziemniaków
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 250 g boczku surowego wędzonego
- 2,5 l przefiltrowanej wody
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
I co dalej?:
Do garnka wlej przefiltrowaną wodę. Włóż do niego boczek surowy wędzony i postaw na małym ogniu. Po 15 minutach wrzuć obrane marchewki i pietruszki. Gaz podkręć na średni. Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę w piórka oraz posiekaj drobno czosnek. Podsmaż te składniki na patelni na niewielkiej ilości oleju, aż kiełbasa ładnie się zarumieni. Zawartość patelni dodaj do garnka. Całość zagotuj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru od razu po zagotowaniu. Ponownie ustaw średni ogień. Kapustę kiszoną opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do zupy razem z pomidorami. Gotuj, aż ziemniaki wyraźnie zmiękną. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.