Kapuściane kotlety z ryżem

Kapuściane kotlety z  ryżem

Z tymi ni to kotletami ni to gołąbkami pierwszy raz zetknęłam się  kilka lat temu, gdy byłam  na pieszej pielgrzymce z Lublina do Częstochowy. Na jednym z postojów gdzie mieliśmy obiad  moja obrotna koleżanka wkręciła się w tłum i przyniosła dwa takie kotlety. Smakowały nam tak bardzo, że koleżanka wróciła do kobiety i zapytała o przepis. Po powrocie do domu robiłam je kilka razy, aż nam się znudziły. Potem przepis gdzieś mi się zapodział a poza tym wypróbowywałam coraz to inne rzeczy i kapuściane kotlety odeszły w zapomnienie. Aż do ubiegłego tygodnia, kiedy to zobaczyłam reklamę jakiegoś sosu, bodajże Knorra, w której całkiem na drugim planie smażą się  właśnie takie kotlety z kapustą. Przypomniało mi się, że ja te kotlety znam i zachciało mi się je usmażyć. Trochę trudno się je formuje bo kapusta jednak przeszkadza ale warto się trochę potrudzić bo są  naprawdę smaczne. 

Zdjęcie - Kapuściane kotlety z  ryżem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego
  • szklanka ryżu
  • poszatkowana kapusta (ja daję około ćwiartki)
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka do panierowania

Czosnek obrać, posiekać. Do mięsa dodać jajka, czosnek, sól, pieprz. Wymieszać. Dodać ryż i kapustę. Wszystko ponownie wymieszać i jeszcze raz doprawić do smaku. Formować małe, płaskie kotlety ponieważ ryż urośnie w czasie parowania. Gotowa kotlety panierowac w bułce i obsmażyć z dwóch stron. Przełożyć do garnka, podlać bulionem i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu, około 1 godziny. W razie potrzeby podlać bulionem.

p.s Kapustę można zastąpic kapustą pekińską, wtedy kotlety są delikatniejsze.

Smacznego:)

Kategorie przepisów