Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese

Kanapki na lato dla fanów czosnku, mozzarelli i rukoli. Użyj do nich bułki typu ciabatta lub kromki grubo krojonego, żytniego pieczywa. Rukola i ocet balsamiczny, będą zdrowym uzupełnieniem całości. Uwielbiam wszystko, co jest na tej kanapce ? Polecam na domówki i rodzinne kolacje ?

Zdjęcie - Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 4 kromki pieczywa żytnio – pszennego
  • 1 pomidor bez skórki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Do podania

  • ocet balsamiczny
  • liście rukoli

Na większej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek pokrojony na plasterki.

Na kromce układam kolejno plasterek mozzarelli i plasterek pomidora.

Kiedy czosnek mocniej się przyrumieni usuwam go z patelni. Na oliwę daję kanaki z mozzarellą i pomidorem.

Kromki podpiekam na gorącej oliwie. Kiedy się delikatnie przyrumienią od spodu, patelnię przykrywam do czasu, kiedy ser się delikatnie roztopi.

Kanapki podaję na ciepło z rukolą i octem balsamicznym. Smacznego ?

Zdjęcie - Kanapki opiekane z mozzarellą – caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów