Kanapka z ziołowym twarożkiem, łososiem i kawiorem
Kanapka inna niż wszystkie. Zrobiona dla najbliższych, bez pośpiechu, w leniwy niedzielny poranek. Cały dom jeszcze śpi...Tylko mnie i moje koty obudziły piękne, wyczekiwane promyki wiosennego słońca. Aż chce się żyć. Poszłam do kuchni zaparzyć sobie mocne espresso i w głowie zaświtała myśl o śniadaniu dla moich śpiochów:-) Może i Wy macie ochotę na kanapkę?
Składniki:
- 15 dkg białego twarogu półtłustego,
- zioła ulubione ( u mnie natka pietruszki i rzeżucha),
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka majonezu + jogurt lub śmietana,
- kilka plastrów wędzonego łososia,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- rukola,
- kawior, majonez do przybrania,
- chleb żytni,
- kiełki rzodkiewki.
Przygotowanie:
Do serka dodać zioła, majonez i jogurt, doprawić przyprawami i zmiksować wszystko, aby uzyskać konsystencję pasty. Posmarować kromki żytniego chleba twarożkiem, na to nałożyć warstwowo wg kolejności listki rukoli, łososia, jajka, majonez i kawior. Posypać kiełkami.
Jak wstali byli zachwyceni:-) Miłej i słonecznej niedzieli!