Kalafior zapiekany z ziemniakami w ziołowej marynacie
Ziemniaki, kalafior i cebula, zapiekane w ziołowej marynacie 🙂 Taka mieszanka warzyw z piekarnika, smakuje pysznie o każdej porze dnia. Na pewno może śmiało rywalizować z mrożonymi, kupnymi warzywami. Zapiekane warzywa, najbardziej lubię z chłodnym kefirem, to świetna wersja obiadu bez mięsa. Możesz wybrać przepis na zwykłą marynatę w stylu włoskim, lub aromatyczną marynatę w stylu orientalnym 🙂
Składniki na warzywa zapiekane z ziołami
- 8 sztuk ziemniaków
- 1 mały kalafior
- 2 cebule
Składniki na marynatę w stylu włoskim
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 2 płaskie łyżeczki tymianku lub mieszanki włoskich ziół
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz na koniec łyżeczki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Składniki na marynatę w stylu orientalnym
- 1/4 szklanki oleju
- sól na koniec łyżeczki
- ostra papryka na koniec łyżeczki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
Jak zrobić warzywa zapiekane z ziołami?
Składniki na wybraną marynatę, dokładnie połącz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki średniej wielkości. Cebulę obierz i również pokrój na kawałki. Kalafior podziel małe różyczki.
W żaroodpornym naczyniu, rozłóż warzywa i wybraną marynatę. Dłonią pomieszaj składniki tak, żeby marynata pokryła warzywa. Całość zapiekaj około 50 minut, w temperaturze 200 stopni. Kawałki warzyw powinny się zarumienić. W połowie pieczenia, obróć warzywa na drugą stronę. Warzywa możesz również zapiec na większej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Smacznego 🙂