Kaczka w pomarańczach z majerankiem

Kaczka w pomarańczach z majerankiem
Zdjęcie - Kaczka w pomarańczach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało w środku różowe,to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie,tak absolutnie miękka,by mięso odchodziło od kości.I to jest warunek udanej kaczki - czas pieczenia i wielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają sie w tym przypadku,żadne podane czasy z przeróżnych przepisach typu na 0,5 kg miesa 25 minut pieczenia.Kaczkę,by była naprawdę mięciutka musimy piec dłużej.Moja o wadze ponad 2 kilo piekła się grubo ponad 2 godziny.
Najsamczniejsze są kaczki ważące 2-3 kg.Ich mieso jest ciemne,kruche i bardzo smaczne,niestety ciężkostrawne.100 g kaczki to 240 kcal.Kacze mięso jest jednak dobrym źródłem białka,fosforu,żelaza,potasu oraz witamin z grupy B,zawiera jednak sporo tłuszczu.Listopad to najlepszy czas,by korzystać nie tylko z wybornych gęsi,ale i spróbowac upiec kaczkę.
Podana z soczystmi i aromatycznymi filecikami z pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad.

Zdjęcie - Kaczka w pomarańczach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

1 kaczka 2-2,5 kg
3 pomarańcze
majeranek suszony i swieży(opcjonalnie)
50 g masła
2 łyżeczki cukru
250 ml soku z pomarańczy

Wykonanie:
    Zdjęcie - Kaczka w pomarańczach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki i okolice nóżek ponacinać,by w trakcie pieczenia łatwiej wytopił się tłuszcz,a jest go naprawdę sporo.,pod koniec pieczenia Natrzeć solą i majerankiem,także środek.Oprószyć pieprzem.Wycisnąc sok z 1-ej pomarańczy,skropić całą tuszkę,resztę wlać do środka kaczki,naczynie przykryc folia spozywczą i wstawić na całą noc do lodówki
  • z 2-ej pomarańczy ostrym nożykiem ściąć skórkę bez białej części.Pomarańczę obkroić z białego albedo,pokroić na ćwiartki i wraz ze ścietą skórą włozyć do kaczki.Otwór zamknąć drewnianąwykałaczką
  • masło rozpuścić w rondelku z cukrem (cukier powinien sie skarmelizowac).Kaczke polać gorącym tłuszczem ,skropić sokiem z pomarańczy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronę
  • zlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku,w razie potrzeby dolać soku z pomarańczy dodać resztę masła (zimnego) w małych kawałeczkach.Mieszać ubijaczką do piany.Sos powinien zgestnieć.Doprawić solą i pieprzem
  • obrać 3-ią pomarańczę.Obrać pomarańczę tak,by ściąć skórę z całą białą częścią,następnie ostrym nożem wycinać z pomiedzy białych skórek fileciki z pomarańczy.Wycinaj fileciki nad miseczką,bo podczas tej operacji wycieknie sporo soku,y reszty wyciśnij sok i dodaj do sosu
  • podawaj kaczkę przybraną filecikami z pomarańczy.Nie podgrzewałam pomarańczy,raczej proponawałabym schłodzić ją w lodówce przed podaniem,jest wówczs o wiele smaczniejsza.Kaczkę podawać z czerwoną kapustą,buraczkami i koniecznie kluskami śląskimi lub kopytkami
SMACZNEGO!



Zdjęcie - Kaczka w pomarańczach z majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów