Kaczkę dokładnie myjemy.
Do dużego naczynia wlewamy zimną wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
Kaczkę moczymy 30-40 minut, a następnie osuszamy.
Przygotowujemy mieszankę z oleju i soku z pomarańczy.
Osuszoną kaczkę nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzamy mieszankę oleju i soku z pomarańczy. Kaczkę w marynacie odkładamy do dużego rondla, w którym będzie pieczona i odstawiamy na noc do lodówki.
W dniu pieczenia kaczki piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºC. Naczynie z kaczką wkładamy bez przykrycia na 20-30 minut, a następnie obniżamy temp. pieczenia do 180ºC i przykrywamy pokrywką garnek.
Podczas pieczenia polewamy kaczkę tłuszczem, który się będzie wytapiał. Po godzinie kaczkę obracamy na drugą stronę. Część wytopionego tłuszczu możemy odlać podczas pieczenia.
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki. Pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy jabłka. Łupiny zostawiamy.
Kaczkę należy podawać gorącą.