Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym

Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym
Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kaczka pieczona z jabłkami w soku pomarańczowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kaczka w całości (ok. 2 kg)
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • ⅓ szklanki oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • sok z dwóch pomarańczy
  • pieprz
Przygotowanie

Kaczkę dokładnie myjemy.


Do dużego naczynia wlewamy zimną wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli.

Kaczkę moczymy 30-40 minut, a następnie osuszamy.


Przygotowujemy mieszankę z oleju i soku z pomarańczy.


Osuszoną kaczkę nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzamy mieszankę oleju i soku z pomarańczy. Kaczkę w marynacie odkładamy do dużego rondla, w którym będzie pieczona i odstawiamy na noc do lodówki.


W dniu pieczenia kaczki piekarnik nagrzewamy do temp. 200ºC. Naczynie z kaczką wkładamy bez przykrycia na 20-30 minut, a następnie obniżamy temp. pieczenia do 180ºC i przykrywamy pokrywką garnek.


Podczas pieczenia polewamy kaczkę tłuszczem, który się będzie wytapiał. Po godzinie kaczkę obracamy na drugą stronę. Część wytopionego tłuszczu możemy odlać podczas pieczenia.


Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki. Pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy jabłka. Łupiny zostawiamy.


Kaczkę należy podawać gorącą.


Kategorie przepisów