Jogurtowe jagodzianki do odrywania

Jogurtowe jagodzianki do odrywania
Zdjęcie - Jogurtowe jagodzianki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowe jagodzianki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowe jagodzianki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowe jagodzianki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jogurtowe jagodzianki do odrywania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g jagód
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 80 g cukru
  • 25 g masła
  • 7 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie

Jogurtowe ciasto drożdżowe:

400 g mąki przesiewamy do miski. Dodajemy jogurt (w temp. pokojowej), 1 jajko oraz drożdże. Posypujemy 40 g cukru i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.

Dodajemy sól i zarabiamy ciasto.

Dodajemy olej i wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.

Kruszonka:

Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę z 50 g mąki, 25 g masła oraz 20 g cukru.

Formowanie jagodzianek:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części.

Jagody oprószamy 20 g cukru.

Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy na środek po porcji jagód i dokładnie zaklejamy.

Uformowane jagodzianki układamy w foremce, zachowując dość duże odstępy.

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów