Jesienny piernik

Jesienny piernik

Gdy jakiś czas temu zobaczyłam na którymś z blogów przepis na piernik, nie mogłam wytrzymać i sama ruszyłam do kuchni upiec jego porcję. Ograniczanie się z jedzeniem tego pysznego ciasta tylko do okresu okołobożonarodzeniowego (swoją drogą- piękny wyraz…) byłoby wielką stratą, nie sądzicie?

Osobiście lubię pierniki dość ciężkie, upieczone koniecznie z dodatkiem mąki żytniej. Ten jest wersją pośrednią między miękkim ciastem a wersją klasyczną, taką co musi leżakować, za to z dnia na dzień jest coraz lepsza.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Jesienny piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jesienny piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jesienny piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesienny piernik

Agata, 18 października 2010

Zdjęcie - Jesienny piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło podgrzać z melasą, tylko do moment rozpuszczenia i połączenia. Wszystkie składniki suche przesiać do miski, dodać jajko rozmieszane w mleku oraz ciepłą mieszankę z melasą i powidła. Dokładnie zmiksować. Przełożyć do nasmarowanej masłem foremki. Piec ok. 50 minut w temp. 180 oC.

Kategorie przepisów