Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka z pieczoną  dynią

Smaczna, zdrowa i bardzo kolorowa sałatka z pieczoną dynią, będzie świetnym pomysłem na lekką kolację lub drugie śniadanie.

Przepis znalazłam u Madame Edith, ale trochę pozmieniałam pod siebie.

Zdjęcie - Jesienna sałatka z pieczoną  dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • miks sałat
  • kawałek dyni (u mnie jeden duży plaster)
  • kawałek sera feta
  • pół papryki (u mnie czerwona)
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • grzanki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki musztardy

Wykonanie:

Dynię pokroić w kostkę. Skropić oliwą, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (dynia ma być miękka, ale nie może się rozpadać).

Na talerzu rozłożyć sałatę. Dodać pokrojoną w paski paprykę i kostki fety. Dołożyć upieczoną dynię. Całość posypać suszoną żurawiną, orzechami i grzankami. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę przed samym podaniem. Smacznego :)

Zdjęcie - Jesienna sałatka z pieczoną  dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów