Jesienna sałatka z pieczoną dynią
Smaczna, zdrowa i bardzo kolorowa sałatka z pieczoną dynią, będzie świetnym pomysłem na lekką kolację lub drugie śniadanie.
Przepis znalazłam u Madame Edith, ale trochę pozmieniałam pod siebie.
Składniki:
- miks sałat
- kawałek dyni (u mnie jeden duży plaster)
- kawałek sera feta
- pół papryki (u mnie czerwona)
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
- grzanki
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę. Skropić oliwą, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rozłożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (dynia ma być miękka, ale nie może się rozpadać).
Na talerzu rozłożyć sałatę. Dodać pokrojoną w paski paprykę i kostki fety. Dołożyć upieczoną dynię. Całość posypać suszoną żurawiną, orzechami i grzankami. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę przed samym podaniem. Smacznego :)