Jesienna granola dyniowa

Jesienna granola dyniowa

Skończyła mi się granola, a że dynia na topie i puree ciągle w obrocie to sprawa była oczywista. Zawsze używałam wiórek kokosowych dla chrupkości ale niedawno robiłam porządki w szafce i znazlazłam nie otworzoną jeszcze paczkę amarantusa więc dodałam go zamiast wiórek. Smak dyni nie jest jakoś mocno wyczuwalny więc nawet przeciwnikom dyni ta granola może posmakować.

Zdjęcie - Jesienna granola dyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • szklanka zmiksowanej dyni
  • szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki amarantusa
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 zklanki ziaren sezamu
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wszystkie ziarba zmieszać w dużej misce. Pure z dyni, oliwę i miód wymieszać w szklance. Dodać do ziaren i dokldnie wymieszać. Przełożyć do grytfanki i wstawić do nagzranego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 30-40 min co 15 mieszając. Po wystyygnięciu przesypać do szczelnego słoja.

Kategorie przepisów