Jak zrobić kawę mokka ? - Napiecyku

Jak zrobić kawę mokka ? - Napiecyku

Kawa Mokka, to pyszny włoski napój dla fanów kawy i czekolady. Mokkę, tworzą trzy warstwy – kawowa, czekoladowa i dla dopełnienia przyjemności spienione mleko lub bita śmietana. Część czekoladową, najłatwiej zrobić z rozpuszczalnych czekolady lub kakao do picia, albo z syropu czekoladowego. Można też rozpuścić kilka kostek czekolady w gorącym mleku. Spienione mleko natomiast, można zastąpić bitą śmietaną.

Jak widać, wariantów mokki jest bardzo dużo, wystarczy wybrać swój ulubiony sposób na włoską caffe mocca ?

Zdjęcie - Jak zrobić kawę mokka ? - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                                                 Składniki na Kawę Mokka
  • filiżanka espresso z kawiarki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 – 3 łyżeczki czekolady w proszku lub 4 kostki mlecznej / gorzkiej czekolady
  • kakao do dekoracji

Do kawy mokka, potrzebna będzie wyższa szklanka. Przyda się też trzepaczka do spieniania mleka.

Przygotuj część czekoladową. W 1/2 filiżanki gorącego mleka, rozpuść czekoladę w proszku lub kostki czekolady.

Resztę mleka podgrzej do temperatury 60 stopni C. Spień mleko za pomocą ubijaczki i odstaw na minutę.

Następnie przelej do szklanki espresso i czekoladę, na wierzch daj spienione mleko, posyp kakao.

Jeżeli wolisz dać na wierzch bitą śmietanę, rozpuść czekoladę w 1/2 szklanki mleka. Wtedy nie będzie potrzebna ubijaczka do spieniania mleka.

Zamieszaj przed podaniem. Smacznego ?

Zdjęcie - Jak zrobić kawę mokka ? - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów