Jak zadowolić mężczyznę (kulinarnie) #2

Jak zadowolić mężczyznę (kulinarnie) #2
Zdjęcie - Jak zadowolić mężczyznę (kulinarnie) #2 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





























Pamiętacie notkę z okazji Dnia Chłopaka, która pojawiła się na blogu pod koniec września? Jak zadowolić mężczyznę (kulinarnie). Przedstawiłam w niej swój sposób na zadowolenie mężczyzny..kulinarnie :) Steki z polędwicy wołowej to zdecydowanie ulubiona potrawa mojego mężczyzny. Po zamieszczeniu notki się okazało - nie tylko jego. Jakiś czas temu mój chłopak miał urodziny. Jako prezent otrzymał od kolegów "Kupon na ekskluzywne mięsiwo". Umówiliśmy się w ten sposób, że oni przynoszą mięso, a ja przyrządzam steki. Minęły jednak prawie dwa miesiące, steków się nie doczekaliśmy. Wymówką kolegów oprócz braku czasu jest trudność w dostaniu przyzwoitego MIĘSIWA, a przy tym takiego, które nie sprawi, że zbankrutują. W Polsce nie ma kultury jedzenia steków, dlatego czasem z trudem można dostać świeży kawał ekskluzywnego mięsa. Nie możemy się już doczekać wieczoru ze stekami, dlatego w ramach oczekiwania postanowiłam przygotować ich tańszą i łatwiejszą w dostępie wersję - z polędwicy wieprzowej. Bardzo lubimy orientalne smaki, dlatego postanowiłam je przyrządzić na sposób tajski. Tajskie steki z polędwicy wieprzowej wyszły naprawdę pyszne, ale nie ukrywajmy, że nie ma to jak porządny stek z polędwicy wołowej. Liczę na to, że opisując tę historię na blogu zmobilizuję kolegów by pośpieszyli się ze zrealizowaniem kuponu! Do tego czasu chętnie jem tasjkie mini steki, Wam też powinny zasmakować :)
Tajskie steki z polędwicy wieprzowej
  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • cebulka dymka
  • świeża kolendra
  • Marynata:
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka octu ryżowego
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy arachidowej
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • łyżka posiekanego chilli/jalapeño
  • świeżo mielony pieprz
  1. Polędwicę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w drobne, cienkie plasterki. Każdy plaster bierzemy do ręki i ostrożnie rozpłaszczamy ugniatając ręką.
  2. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy i łączymy w dużej miseczce z innymi składnikami marynaty. Wrzucamy plastry mięsa oraz dymkę, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. Rozgrzewamy grillowaną patelnię. Za pomocą pędzelka smarujemy patelnię odrobiną marynaty i kładziemy plastry polędwicy. Steki smażymy po 3-4 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Podajemy z grillowaną cebulką i świeżą kolendrą.
Tosia

Kategorie przepisów